Обявиха на търг рецепта на Нютон за "пастили от жабешко повърнато"

Сър Исак Нютон – известен с трите закона на класическата механика, очевидно е имал интересна идея за лечение на чумата, наричана още черната смърт – пастили от повърнато от крастава жаба.

Освен че препоръчвал амулети от скъпоценни камъни срещу чума, той дал и подробни инструкции за лечение с повърнато от жаба, става ясно от две непубликувани до момента страници, написани собственоръчно от Нютон, които сега биват обявени на търг.

Нютон описва как да окачите жаба за краката в комина за 3 дни, докато повърне “пръст с различни насекоми в нея”. Повърнатото трябва да бъде събрано върху “съд от жълт восък”.

След смъртта на жабата, тялото и трябва да бъде стрито на прах, смесено с повърнатото и серум. От сместа трябва да се приготвят пастили и да се носят близо до засегнатата област.

Лечението ще “прогони заразата” и ще “изтегли отровата”, пише Нютон.

Жабешкото лечение работело най-добре, според Нютон, но ако някой се намирал в крайна нужда можели да се използват и амулети от хиацинт, сапфир и кехлибар, като противоотрова.

Нютон и съвременниците му не знаели, че чумата не се повлиява от жабешко повърнато или скъпоценни камъни. Едва през 1894 френско-швейцарският учен Александър Йерсин установил, че заболяването се предава чрез бактерии, които по-късно били кръстени Йерсиния пестис в негова чест.

В наши дни чумата се лекува в антибиотици.

Вероятно Нютон написал двете страници малко след завръщането си в Кеймбриджкия университет през 1667, според Bonhams – аукционната къща, обявила на търг документа.

Чумата преминала през Европа и принудила Университета в Кеймбридж да затвори временно врати през 1665. По това време Нютон се изолирал в Линкълншър, Англия, където изследвал законите на гравитацията и движението. 1666 година станала известна като неговата "annus mirabilis" – година на чудесата.

Бележките му относно причинителя на чумата, симптомите и лечението не са изцяло негови. Вероятно той е бил запознат с труда Tumulus Pestis на Ян Батист ван Хелмонт – химик, физиолог и лекар от Испанска Нидерландия.

Бележките на Нютон не са дословен превод на текста на ван Хелмонт, а по-скоро представят неговите идеи и наблюдения през погледа на Нютон.

Не всичко написано от ван Хелмонт било отхвърлено от следващите поколения. Той, например, открил, че химична реакция би могла да произведе вещества, които не са нито твърди, нито течни. Така се родила думата “газ”. Религиозните убеждения довели до някои необичайни медицински лечения. Стих от Библията на крал Джеймс твърди, че “Бог създаде лекарствата от земята и разумният човек не би трябвало да ги презира ”. Според тълкуванието на Ван Хелмонт лекарите били служители на бог, и той прекарал остатъка от живота си убеждавайки останалите в тази си роля.

През 1936 бележките на Нютон за чумата били продадени, наред с други негови текстове, но тези две страници били открити едва наскоро, 70 години по-късно.

Предложената до момента сума е 65 000 щатски долара, наддаването продължава до 10 юни.

Източник: livescience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини