3 °C

Обявиха на търг рецепта на Нютон за "пастили от жабешко повърнато"

Сър Исак Нютон – известен с трите закона на класическата механика, очевидно е имал интересна идея за лечение на чумата, наричана още черната смърт – пастили от повърнато от крастава жаба.

Освен че препоръчвал амулети от скъпоценни камъни срещу чума, той дал и подробни инструкции за лечение с повърнато от жаба, става ясно от две непубликувани до момента страници, написани собственоръчно от Нютон, които сега биват обявени на търг.

Нютон описва как да окачите жаба за краката в комина за 3 дни, докато повърне “пръст с различни насекоми в нея”. Повърнатото трябва да бъде събрано върху “съд от жълт восък”.

След смъртта на жабата, тялото и трябва да бъде стрито на прах, смесено с повърнатото и серум. От сместа трябва да се приготвят пастили и да се носят близо до засегнатата област.

Лечението ще “прогони заразата” и ще “изтегли отровата”, пише Нютон.

Жабешкото лечение работело най-добре, според Нютон, но ако някой се намирал в крайна нужда можели да се използват и амулети от хиацинт, сапфир и кехлибар, като противоотрова.

Нютон и съвременниците му не знаели, че чумата не се повлиява от жабешко повърнато или скъпоценни камъни. Едва през 1894 френско-швейцарският учен Александър Йерсин установил, че заболяването се предава чрез бактерии, които по-късно били кръстени Йерсиния пестис в негова чест.

В наши дни чумата се лекува в антибиотици.

Вероятно Нютон написал двете страници малко след завръщането си в Кеймбриджкия университет през 1667, според Bonhams – аукционната къща, обявила на търг документа.

Чумата преминала през Европа и принудила Университета в Кеймбридж да затвори временно врати през 1665. По това време Нютон се изолирал в Линкълншър, Англия, където изследвал законите на гравитацията и движението. 1666 година станала известна като неговата "annus mirabilis" – година на чудесата.

Бележките му относно причинителя на чумата, симптомите и лечението не са изцяло негови. Вероятно той е бил запознат с труда Tumulus Pestis на Ян Батист ван Хелмонт – химик, физиолог и лекар от Испанска Нидерландия.

Бележките на Нютон не са дословен превод на текста на ван Хелмонт, а по-скоро представят неговите идеи и наблюдения през погледа на Нютон.

Не всичко написано от ван Хелмонт било отхвърлено от следващите поколения. Той, например, открил, че химична реакция би могла да произведе вещества, които не са нито твърди, нито течни. Така се родила думата “газ”. Религиозните убеждения довели до някои необичайни медицински лечения. Стих от Библията на крал Джеймс твърди, че “Бог създаде лекарствата от земята и разумният човек не би трябвало да ги презира ”. Според тълкуванието на Ван Хелмонт лекарите били служители на бог, и той прекарал остатъка от живота си убеждавайки останалите в тази си роля.

През 1936 бележките на Нютон за чумата били продадени, наред с други негови текстове, но тези две страници били открити едва наскоро, 70 години по-късно.

Предложената до момента сума е 65 000 щатски долара, наддаването продължава до 10 юни.

Източник: livescience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини