Капитан Георги Георгиев е емблема на Кърджали

Ако беше жив, днес капитан Георги Георгиев щеше да навърши 90 години. Роденият в Кърджали мореплавател извършва самотно околосветско плаване с яхта по най-дългата морска обиколка около Земята. Световният му рекорд е записан в Книгата за рекорди Гинес през 1981 година, едва след смъртта на Капитана. През 1978 година Капитанът е удостоен със званието Почетен гражданин на Кърджали, при посещението му в родния град на 1 юни.

Община Кърджали отбелязва годишнината на капитана с прояви, организирани от арт движение "Кръг". Илияна Типова разговаря с Радост Николаева от организаторите за проявите.

Денят е 1 юни 1978 година. Лятната жега не спира хилядите жители на Кърджали да се съберат на площада, за да видят с очите си един голям герой, роден в техния град и разнесъл славата на България по света. Един смел моряк, извършил самотно околосветско плаване с яхта за рекордно краткото време от  202 денонощия, при това по най-дългия и опасен маршрут. Това постижение записва името му със златни букви в морската история на България и света, дори е включен в книгата на рекордите на Гинес.

Само няколко месеца след своето пътешествие той пристига в родния си град. Пред погледите на хиляди хора получава символичния ключ на Кърджали и е удостоен със званието Почетен гражданин. Този голям българин е капитан Георги Георгиев.

Роден е в Кърджали на 4 юни 1930 г. Баща му е офицер от армията (родом от Ботевград) и семейството често сменя местожителството си. През 1940 г. баща му получава назначение във Варна и тогава малкият Георги за първи път вижда морето.

Георги Георгиев завършва Техникума по корабостроене и корабоплаване във Варна. Основава яхтклуба "Порт Варна", който след смъртта му носи неговото име.

Първият българин осъществил сам обиколка на Земята с яхта. Времетраенето е рекордно кратко - 202 денонощия, при това по най-дългия и опасен маршрут. Любопитен момент в това смело плаване е съвпадението на датите на тръгване и завръщане. Стартира от кея на Хавана на 20 декември 1976 година, завръща се отново на същия кей на 20 декември 1977 година. Изминава 23018 морски мили през Панамския канал и покрай островите Галапагос стигаМаркизките острови.Оттам през островите Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия се насочва към Кейптаун, от другата страна на Индийския океан.Преминавайки през Южния и Северния Атлантик, достига Хавана на 20 декември 1977 г. Капитанът е единственият мореплавател в света, успял да пресече през този сезон района на т.нар. Големи тропически депресии в Тихия океан, близо до островите Фиджи. Пред Кейптаун се сблъсква със страховит ураган, който едва не го запраща заедно с яхтата на дъното.

Никой самотен мореплавател в света преди капитан Георги Георгиев не е минавал по най-дългата морска обиколка около Земята. Този световен рекорд е записан в Книгата за рекорди Гинес през 1981 година, едва след смъртта на Капитана.

Под негово ръковоство през 1979 г. корабът "Емона", на който за първи път започва работа, е транспортиран по суша от Варна до язовир „Кърджали“, където е закотвен и днес.

Георги Георгиев умира в Одеса, Украйна, на 13 май 1980 година.

https://www.bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини