23 °C

Пандемията е дала тласък в развитието на телемедицината по света

Само за няколко седмици пандемията от Ковид-19 е дала мощен тласък в развитието на телемедицината, тази която се осъществява дистанционно с помощта на новите технологии,предаде Франс прес.

При нормални обстоятелства осъществяването на подобен скок би отнело години. Поставянето под редпазни мерки на половината човечество и страхът от предаване на заразата увеличиха по невиждан начин медицинските консултации с помощта на видео приложения и мобилни устройства.

Най-радикалните промени в това отношение настъпиха при общопрактикуващите лекари, които много често се оплакваха от недостиг на медицински предпазни средства срещу вируса SARS-CoV-2 .

"При общопрактикуващата медицина бяха наблюдавани значителни промени в начина , по който медиците и техните екипи се грижеха за пациентите си по време на епидемията. Скоростта, с която настъпиха тези промени, наистина бе забележителна", коментира Мартин Маршъл, председател на съсловната организация "Роял колидж", обединяваща британските общопрактикуващи лекари.

С напредването на пандемията в много страни националните правила бяха адаптирани или смекчени така, че дистанционните консултации да се превърнат в масова практика. Във Франция социалното осигуряване с мъка изплащаше разходите за прохождащата телемедицина през 2018 . Но две години по-късно пандемията подейства като мощен ускорител на това направление. От 10 хиляди в началото на март, дистанционните консултации се увеличиха експоненциално до 1 милион в средата на май, с пик от 1,1 милиона през втората седмица на април 2020 г. Ритъмът се е запазил и при отпадането на ограничителните мерки, тъй като телемедицината позволява да се съкрати чакането за прием в медицинските кабинети, удължено от строгите хигиенни мерки и закъсненията, натрупани по време на карантинния период.

В САЩ всички ограничения пред достъпа до дистанционни консултации бяха вдигнати, както и някои правила за опазване на личните данни. Във Великобритания по време на пандемията по-голямата част от всекидневните медицински консултации са били осъществени от разстояние.

Прогрес на телемедицината беше наблюдаван и в Индия, на която се падат 8,6 професионални медици на 10 хиляди души. Като се има предвид, че лекарското съсловие е съсредоточено предимно в градовете, а в Индия 70 процента от населението обитава селските райони, прогресът е обнадеждяващ. Епидемията принуди индийските власти да смекчат правилата, засягащи дистанционните консултации. В страната набързо се наложиха 18 центъра за телемедицина, които осигуриха скок в броя на прегледите на пациенти, живущи извън големите градски центрове. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
04 юли 2020
Последни новини