29 °C

Хотелът на плажа край Алепу вече е на четири етажа, но строителният контрол пак не го видя

Укрепването на свлачището в областта Алепу вече е достигнало четвърти хотелски етаж

За пореден път през последната година и половина проверка на Районната дирекция за национален строителен контрол в Бургас, извършена днес, установи, че четириетажна бетонна постройка на 30 м от морския бряг в местността Алепу край Созопол не е хотел, а "брегоукрепително съоръжение". Това съобщи след края на проверката началникът на дирекцията Милен Ненчев.

Пред журналисти на мястото той повтори, както и в други подобни случаи, че очевидното - строежът на сграда със стаи върху т.нар. Шофьорския плаж всъщност е "брегоукрепване" достигнало до четвърти етаж с напълно редовни строителни книжа.

Днешната поредна проверка на плажа беше предизвикана от сигнал на сдружение "Бетономорие", което публикува в страницата си във Фейсбук снимки на напредващото строителство.

Според Милен Начев обаче "няма отклонение от издадените строителни книжа".

Сградата, която може да бъде видяна както на място, така и на публикуваните снимки, още през 2018 г. било издадено разрешение за етапно строителство. "Първият етап от строежа представлява изградената стоманобетонова конструкция, обясни Ненчев. Това е подпорна стена, която придържа всички земни пластове зад нея. Тази етапност е регламентирана и в разрешението за строеж."

Вторият етап, отразен в строителното разрешение, предвиждал сграда в източна посока от подпорното съоръжение. До момента обаче тези дейности все още не били започнали, каза Милен Ненчев. Според началника на РДНСК в Бургас строителството на ваканционния комплекс на плажа в местността Алепу изобщо не е започнало.

"Само по себе си това представлява укрепително съоръжение, каза Ненчев пред присъстващите журналисти. Така е отразено в проекта - единствено и само стоманобетонова конструкция. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея. Част от помещенията, които са формирани, биха могли да се използват като някакви обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земята. След като бъде завършен и вторият етап от проекта, всичко това, което виждате в момента, то ще бъде под нивото над терена - подземно", посочи още началникът на РДНСК - Бургас.

За първи път т.нар. Шофьорски плаж в непосредствена близост до комплекса "Свети Тома", който е построен на едноименния нос, влезе в новините в началото на м.г. Първите проверки там започнаха с появата на строителна техника, а според отразеното в протоколите след приключването им дружеството "Главболгарстрой" само укрепвало свлачище.

За да "избие" инвестициите си обаче в непосредствена близост щяло да изгради ваканционно селище.

10 септември 2018 г. - издадено е строително разрешение за укрепване на свлачище и строеж на курортен комплекс
януари 2019 - във Facebook се появяват снимки на багери до плажа Алепу
януари 2019 - РДНСК - Бургас, не установява нарушения
февруари 2019 г. - втора проверка също не установява нарушения
3 март 2019 г. - строежът добива очертанията на хотел
5 март 2019 - РДНСК - Бургас, не вижда хотел на плажа в местността Алепу
2 юни 2019 г. - публикувани са снимки на четириетажна бетонна сграда
3 юни 2019 г. РДНСК - Бургас, установява, че това не е сграда

С мотива за извършване на допълнителни проверки в края на януари м.г. регионалното министерство временно спря строителството. Това, което се появи на метри от морето само след месец обаче, отново наводни социалните мрежи със снимки и възмущение. Така в края на февруари м.г. се стигна до нова проверка, която също не установи никакви нарушения на издадените строителни книжа.

Трета проверка започна в началото на март м.г., след като снимките, публикувани в интернет, илюстрираха как вместо брегоукрепително съоръжение се строи комплекс. В констатациите от проверката обаче, обявени от Милен Ненчев, се твърдеше точно обратното. "След изграждане на брегоукрепителното съоръжение следва да се извърши мониторинг, който да докаже, че то ще изпълнява необходимите геозащитни функции, и чак тогава ще започне изграждането на комплекс, каза той.

Така след още няколко проверки, които на практика завършваха с констатациите, че очевидното не е очевидно, се стигна и до днешната.

Хронологията на строителството, извършвано на Шофьорския плаж в местността Алепу, започва на 24 януари 2017 г., когато със свое писмо Министерството на регионалното развитие и благоустройството дава предварително съгласие за извършване на геозащитни мерки и дейности в свлачище, регистрирано още през 2009 г.

Междувременно проверка на "Капитал" показа, че регионалното министерство не разполага с редица документи, на база на които е позволило "брегоукрепването" на Шофьорския плаж. Това, което все пак е налично в архива му показва, че като компенсация за спиране на свлачищетона метри от морето трябва да бъдат построени два нови ваканционни комплекса

- "Алепу вилидж" и "Алепу бриз вилидж". Тяхната площ ще е около 20 дка, а застроената надземно и подземно - около 9200 кв.м.

Инвеститори са три дружества - "Алепу вилидж", "Бриз 2000" на Ани Милошова и Алекс Димитров и "ГБС турс", дъщерно дружество на "Главболгарстрой", което е и изпълнител на проекта.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
05 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
05 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
05 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
05 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
05 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
05 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
05 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
05 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
05 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
05 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
05 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
05 юли 2020
Последни новини