Отбелязваме 90 години от рождението на кап.Георги Георгиев

Изображение 1 от 2

    В рамките на Инициатива „Мултикултурният град’2020” на 4 юни в координирано партньорство с Фондация „Кор Кароли” от Варна с 3 събития ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на кап. Георги Георгиев – първият български ветроходец, осъществил околосветско плаване и вписан в Книгата за рекорди на Гинес. Бъдещият мореплавател се ражда на 4 юни 1930 г. в 12:12 ч. в някогашния медицински център за офицери и военнослужещи към сградата на Военния клуб в Кърджали, която е най-старата сграда на военен клуб в България (1870). По повод 90-годишнината на забележителния кърджалиец на стената откъм стария вход на сградата (към ул. „Рeпубликанска”) ще бъде вградена паметна информационна табела с текст на бълг. и англ. езс размери 0,90х2,00 м. На 4 юни в Арт галерия Кръг се отваря за посещения гост-изложба от Военноморския музей във Варна с документални кадри от живота и световната обиколка на капитана, а на улицата на негово име в кв. „Възрожденци” ще бъде поставен указателензнак. 

    През 1976/77 кап. Георги Георгиевправи околосветска обиколка с яхта за 201 дни, 21 часа и 36 мин. и заради този уникален в историята на ветроходството рекордтойе наричан Яхтсмен № 1 на България за всички времена. Капитанът е почетен гражданин на Кърджалии Варна. Кърджалийци помнят, че в рамките на Инициативата „Мултикултурният град’2015”инициативен комитет издигна паметник на капитана в градската градина в чест на неговата 85-годишнина, като възстанови някогашния съществувал в района на язовирната стена барелеф върху 4-тонен постамент.За тържествената церемония пристигнаха гости от Фондация „Кор Кароли” във Варна, която повече от дведесетилетия осъществява най-голямата международна ветроходна регата за килови лодки „Кор Кароли” в памет на кап. Георги Георгиев. За да поддържат незабравим огъня на преклонението пред подвига на моряка, в негова памет последователите му са създали награда за най-добро българско ветроходно постижение през годината – Златен глобус „Кор Кароли”, която се връчва всяка година на 20 декември на тържествена церемония във Варна от Фондация „Кор Кароли”.

    Организаторите на тазгодишните събития в Кърджали, посветени на 90-годишнината на кап. Георги Георгиев, канят в 12:12 ч. на 4 юни (четвъртък) всеки, който желае и има възможност, да остави цвете на паметника в градската градина или под новата информационна паметна табела на стената на Военния клуб, или под указателниязнак на ул. „Кап. Георги Георгиев” във Възрожденци, както и да посетят документалната експозиция в Арт галерията на бул. „Тракия” 3. Венци и цветя ще поставят на тези места Община Кърджали, Арт движение Кръг, капитаните Петър Милев и Жоро Ермишкин, председателят на УС на Морския клуб Николай Сурков, председателят на Общинския съвет на СОСЗР о.з.полк. Петър Щерев, Мирослав Шопов и кораб „Емона”, началникът на Военния клуб Ани Иванова, о.з.майорМинчо Гумаров и др. По обедно време на 4 юни пред дома на кап. Георги Георгиев във Варна ще се съберат почитатели от Фондация „Кор Кароли” и Община Варна, за да оставят цветя и венци.

    Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини