23 °C

Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков твърди, че му е поискано да плаща 20% от печалбата на Национална лотария на управляващите и в замяна на това да не облагат бизнеса му с 15% такса върху оборота.

Договорката за тази своеобразна "такса спокойствие" била направена между него премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и с помощта на шефа на правната комисия в парламента Менда Стоянова, с която са обсъждани промените в Закона за хазарта и облагането на хазартните игри.

Това разказва Божков в неговата версия за случилото се през последните години, която нарича "истинската приказка" и която публикува в понеделник (1 юни) в социалните мрежи - негов основен канал за комуникация, откакто се укрива в Обединените арабски емирства. Историята е представена под формата на комикс с описание към него в стил приказката за Али Баба и 40-те разбойника. Героите са нарисувани, но ясно могат да бъдат свързани с реални лица с изключение на един, определен от Божков като приятел, който е показан в гръб. Той отбелязва, че всички прилики и събития са "доказуеми".

Божков представя сам себе си като Али Баба, а разбойници нарича управляващите и разказва за началото на бизнеса си за моментни лотарийни билети - "Национална лотария" през 2013 г.

Според твърденията на Божков, след приемането на промените в Закона за хазарта премиерът Бойко Борисов го изпратил при финансовия министър Владислав Горанов, който му обяснил, че трябва да плаща 20% от печалбата си на управляващите.

"Това е първата част от обещаната ви Истинска приказка. Всяка прилика с действителни лица, събития и #хунта e доказуема", пише Божков в анонса към 7-те картинки и обещава продължение.

"Истинската приказка" в 7 картинки  

"Имало едно време държава, която се управлявала от 240-те разбойници. Те били разделени на различни shaiki (изписването на шайки на латиница е на Васил Божков - бел. ред.), а най-голямата избирала Главатаря. Там живеел и Али-Баба".

"През 2013 г. той открил нова пещера - "Национална лотария". Пещерата била малка и затова разбойниците не я забелязали и не я обложили със специален данък. Една година Али Баба плащал 10% данък, като всички останали"

"Пещерата се развила и напълнила с богатства. Разбойниците я забелязали. През 2014 г. разбойник от Опозиционната shaika внесъл закон, за да обложи Пещерата с 15% данък върху оборота. Това значело Пещерата да се затвори. Вдигнал се медиен шум"

"Тогава Главатарят извикал Али Баба и му казал:
- "Аз ще оправя нещата, но после ще помагаш."
- " Какво разбираш под това?"
- " Ще разбереш после"
- "Сега отиди при Разбойничката, която прави Данъчните закони, за да ти обясни."

"Али Баба отишъл, като взел със себе си и приятел.
Разбойничката казала:
- "Ще отменим този закон изцяло, а после ще гласуваме същия, като ще променим само една точка. Вместо "само покер игри и турнири", ще напишем, че "всички хазартни игри плащат 20% такса, върху комисионните, които събират".
- " Защо направо не отмените предложението за 15% върху оборота?"
- " Не може. Другите разбойници не трябва да разбират."

"Така и станало. С гласовете на голямата shaika ГЕРБ отхвърлили единия и приели друг - същият закон с това малко изменение. Другите разбойници така и не разбрали какво се случва".

"Веднага след това Главатарят се обадил на Али Баба и казал:
- " Отивай при Заместник-главатаря по Финансите, който ще ти каже какво да правиш."

"Заместник-главатарят по Финансите казал:
- " Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от печалбата си, иначе ще отменим закона."

"Не приел никакви възражения и Али Баба се съгласил да плаща на шайката/shaikata".

"Като през цялото това време Али Баба платил и 500 млн. данъци на държавната хазна."

Прокуратурата ще проверява истинността на карикатурите

В интервю пред БНТ прокурорът от специализираната прокуратура Ангел Кънев заяви, че ще се провери истинността на карикатурите, но не даде повече подробности.

"Дневник" потърси Менда Стоянова и министъра на финансите Владислав Горанов за коментар и въпроси, но и двамата не отговарят на мобилните си телефони.В неделя (31 май) Божков обяви, че ще разкаже истинската история на Али Баба - като обясни, че преди това в "Дойче веле" е публикувана приказка за него.

В средата на май Божков, който твърди, че е плащал по буквата на закона и припомня, че този закон е предложен и приет от ГЕРБ, няколко пъти намекваше, че трябва да се гледа кой стои над комисията по хазарта, първо обяви в интервю, че за хазартният бизнес е разговарял само с финансовия министър, а след това показа и снимки от есемес кореспонденция, за която твърди че е с "Влади Горанов" (както го нарича).

От тях остава впечатление, че финансовият министър е поемал ангажименти и давал указания към двама председатели на комисията по хазарта, включително и през януари тази година - малко преди прокуратурата да обяви разследването срещу Божков.

След няколко опита да избегне коментар по темата, Горанов заяви, че няма спомен за точно такава кореспонденция. През последните месеци по тази тема, той обяснява, че спестените такси са заради "грешка" на служители на комисията, които са приемали подаваните месечни декларации от хазартните фирми.

В събота прокуратурата обяви, че е разпитвала Горанов, както и други министри, зам.-министри, председатели на комисии и агенции. От изявлението на прокуратурата се разбра, че разпитът е бил по други теми, но не и за кореспонденцията и разговорите между Горанов и Божков, за които съобщи обвиняемият бизнесмен.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  То
  Тодорова
  28 -3
  10:06, 1 юни 2020
  Вярвам на Божков . Всички които печелят , използвайки чадъри, договорки и т.н, на гърба на държавата , плащат яко на Боко и компания. Милиарди !
  Но и Боко и другите около него няма да могат да се наслаждават на незаконните си богатства , защото ще дойде ден когато ще повръщат краденото, ще плащат за да се откупуват , ще купуват съдии и цели съдилища .
  Не че ние ще допринесем за да се случи това. Ние пак ще сме сеирджии!
 • 2
  Об
  Обикновен човек
  16 -4
  10:36, 1 юни 2020
  Има ли още някой, който да не е разбрал, защо при пътуванията си с „джипката“, Бойко е ШОФЬОР на Владко Горанов.
  Какво си говорят двамцата – насаме в „джипката“:
  Бойко: „Влади, нали знаеш съвета на майката към омъжваната си дъщеря – „дъще и на калъп да те хванат, ще отричаш, нищо няма да признаваш“…“Матряла е прост, нищо няма да разбере от писаниците на Васил Божков. Пък и Гешев, нали знаеш, наш човек е. Ние си го избрахме“.
  Влади Горанов: „Знам бе, шефе. Иначе, нали и двамата заминаваме при бай Ставри от СЦЗ“.
  От джипката се чува: „Хи – хи, ха – ха, хи, хи, ха ха, ха ха…“.
 • 3
  То
  Тони ауто
  21 -4
  11:23, 1 юни 2020
  Просто гениално и оригинално.Сега Гешев не може и обвинения за клевета да повдигне.За пореден път Черепа показва че е адски умен..И понеже днес са матурите за догодина предлагам темата да е За Хунтата- Разказ по картинки от Васил Божков.
 • 4
  Оо
  ОО
  19 -3
  13:02, 1 юни 2020
  Божков разкажи им играта браво на теб .
 • 5
  Тр
  Трезво мислеща
  22 -3
  13:06, 1 юни 2020
  Ако бяхме нормална държава,след тази новина народа щеше да е на улицата и да иска оставката на правителството. Това щеше да е водеща новина за всички медии. Но България е в плен на мафията.
  Сега мисирките на слугинските медии ще неглижират по темата, ще говорят за други неща, ще отвличат вниманието от грандиозния скандал, между другото и някоя полицейска акция ще спретнат, ще пишат и за гостуването на Вучич, но не и за корупцията на най - високите етажи!
  Поздравления на Хасково.нет, че дават гласност на тази новина!
  Докато народът не осъзнае простичкия факт, че няма лично добруване без просперитет на общността, ще затъваме все по - дълбоко чакайки поредния месия.
 • 6
  Ан
  Антон
  16 -2
  13:18, 1 юни 2020
  По дяволите колко точно и ясно е нарисувано! Едновременно всичко е обяснено и разбираемо и в същото време не може да съдят авторите, защото те не са с истинските си имена! Гениално!
  Едно не мога да разбера- защо правителството се прави на ударено, след като цяла България знае, че истината е точно както е в карикатурата? Как така се събудихме една сутрин и В. Божков стана най-черния човек в България, при все че години наред Националната Лотария съществуваше. И след като според В. Горанов фирмата на Божков не е внасяла необходимия данък в държавната хазна, аз се питам къде са тези чувани и нечувани Държавни комисии, които именно това следят? Прост пример- дават Ви кредит от Банката, вие плащате и изведнъж нямате тази възможност. Какво се случва, дали Вашият гарант няма да изплати вашия кредит, а ако недай се Боже се спомините имате една застраховка "Живот" /при кредити над определена сума/, която ВИЕ/НИЕ плащаме посредством оскъпяване на кредита и тя покрива кредита.
  И така уважаемо Правителство, не знам за колко прости ни мислите, но това ще В се отплати скоро.
 • 7
  Ев
  Европеец
  14 -2
  14:10, 1 юни 2020
  След такива обвинения в корупция, в Европа падат глави и заминават в колона по един към ареста, службите се сдухват от пресконференции, да се обясняват защо са проспали такива числа, а опозицията отива на избори и ги печели.
  У нас нищо такова няма да се случи, засега.
  Корумпираната кратуна и шайката му ще разкажат приказката за невидимите си успехи, за видимите от космоса ще замълчат, а от прокуратурата ще приберат още някой приготвен за изстискване, с мотива, че те корупцията са я сринали. Опозицията са си глътнали граматиката априори, и говорят по- големи глупости и от представителните тъпанари на шайката, и никой не иска да ги слуша.
 • 8
  11
  11
  9 -1
  14:39, 1 юни 2020
  От крадене дано да ви приседне .
 • 9
  22
  22
  5 -3
  18:59, 1 юни 2020
  Гледам че имате нова тема Аплодисменти.Е, сега за кого са аплодисментите? Сигурно управляващите трябва да ръкопляскат на народа който тоооооооолкова много ги изтърпява.Народа който не протестира, мълчи и робува.Трябваше да сме ги измели до сега за урок на следващите. Черепа не е стока, но и правителството е твърде корумпирано.Уважаеми народе сам си заслужаваш това което ти се случва!
 • 10
  Ма
  Магаре
  2 -3
  10:39, 2 юни 2020
  Шайкаджиите хич няма да четат приказката. Някои са неграмотни и не могат, де. Ако Али Баба може да попари разбойниците с врял зехтин, да го направи. Другояче не става ! И в оригиналната приказка е така…

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини