36 °C

Над 300 случаи на български деца, обект на закрила на чужди социални служби годишно

В последните години значително устойчиво висок е броят на случаите на деца - обект на социални системи в държави в ЕС, посочва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в писмен отговор на въпрос на народния представител Надя Клисурска-Жекова за нарастващия брой българи в чужбина, които имат проблеми със социалните служби на други страни по повод на децата.

За 2018 година Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ е оказала съдействие за решаването на 319 случаи на български деца - обект на чужди социални служби, като част от случаите се отнасят за две или повече деца.

За 2019 година ДАЗД е работила по 309 случаи на български деца, като тенденцията е да се увеличава броят на децата в семействата, станали обект на чужди органи за закрила на детето.

Към 31 март 2020 година в ДАЗД са постъпили и е работено по 42 случаи на български деца, обект на закрила на чужди социални служби.

По думите на министър Сачева тенденцията за нарастване на случаите е свързана с движението на голям брой български семейства с деца, които работят в чужбина или с това, че българи имат сключен граждански брак с чужди граждани.

В голяма част случаите са свързани с български деца, пребиваващи най-често в страна от ЕС със своите родители, при които е установен проблем в семейството /насилие, неглижиране на грижата, незаписване на децата в училище, родителски конфликти, изоставяне на новородени деца и пр./ и това е довело до намеса на системата на закрила на децата в съответната държава, допълва Деница Сачева. Най-често търсенето съдействие от ДАЗД в тези случаи е за уреждане на гражданско - правния статут на децата и извършване на социални проучвания на биологичното семейство.

Част от случаите са свързани с невъзможността на родителите да осъществят контакт с децата си, въпреки заявеното от тях желание и възможност да полагат грижи за тях, отбелязва социалният министър. Тези случаи се наблюдават обикновено във Великобритания, Норвегия, Нидерландия и Швеция, когато има образувано гражданско дело съгласно приложимото национално законодателство.

Във всички случаи, за които ДАЗД е информирана, агенцията предоставя становище по отношение на предприемането на мярка за закрила от страна на българските социални служби. Използват се всички възможности за сътрудничество, включително и Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи чрез българските дипломатически и консулските служби и Министерството на вътрешните работи в рамките на полицейското сътрудничество в държавите-членки на ЕС.

През 2020 година ДАЗД координира процеса по разработването на проект на Споразумение за прилагане на механизъм за взаимодействие между институциите, работещи по международни случаи на деца, притежаващи българско гражданство и/или български произход. Създадена е експертна работна група с представители на всички институции, като работата на групата продължава и до момента заради многото случаи. В момента се работи онлайн заради обстановката около коронавируса. Очаква се да има още няколко срещи до финализирането на механизма.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
02 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
02 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
02 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
02 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
02 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
02 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
02 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
02 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
02 юли 2020
Последни новини