Кривата краставица се завръща

Безсмислено е годни продукти да се изхвърлят само защото са "неправилни" по размер и форма, посочиха от ЕС

Нови правила на Европейския съюз ще позволят продажбата на плодове и зеленчуци независимо от техните размери и форма.
„1 юли отбелязва завръщането на нашите рафтове на кривата краставица и безформения морков", заяви Мариан Фишер Боул, комисар по земеделието и развитието на селските райони.
Правилата отменят специфични търговски стандарти за 26 вида плодове и зеленчуци: кайсии, артишок, аспержи, патладжани, авокадо, фасул, брюкселско зеле, моркови, карфиол, череши, тиквички, краставици, култивирани гъби, чесън, лешници с черупки, главесто зеле, праз, пъпеши, лук, грах, сливи, дръжкова целина, спанак, орехи с черупки, дини и цикория-витлуф.
"По-сериозно погледнато, това е конкретен пример за нашия стремеж за намаляване на ненужната бюрокрация. Ние не се нуждаем от регулиране на неща от такъв характер на равнището на ЕС. Много по-добре е да оставим това на пазарните оператори", поясни Боул.
Промените означават също така, че потребителите ще бъдат в състояние да избират измежду възможно най-широк асортимент от продукти.
"Безсмислено е напълно годни продукти да се изхвърлят, само защото са „неправилни" по размер и форма", допълни еврокомисарят.
Специфични търговски стандарти ще останат да действат за 10 продукта, на които се падат 75 процента от стойността на търговията в ЕС: ябълки, цитрусови плодове, киви, салати, праскови и нектарини, круши, ягоди, сладки пиперки, трапезно грозде и домати.
Държавите-членки могат обаче да освободят и тях от действието на стандартите, ако се продават в магазините със съответен етикет. На практика това означава, че неотговаряща на стандарта ябълка може все пак да бъде предложена за продажба в магазин, стига да носи етикет „продукт, предназначен за преработка" или с равнозначна формулировка.
Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини