10 °C

Комисията по хазарта на парламентарен контрол. Опиянени калинки или крадат с крадеца, атакува Гечев

От януари 2015 до 2019 година Комисията по хазарта е извършила 3137 проверки. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол. От тях 1727 са по Закона за хазарта. 1381 са проверките по сигнали и жалби на други институции. Издадените актове са 378. Постановени са и 50 акта за публично държавни вземания. Наложени са санкции за над 1 милион лева.

Осем акта за неплатени такси са издадени на фирмите на Васил Божков, стана ясно от думите на министъра.

За периода 2015 - 2019 г. са изготвени и издадени 350 наказателни постановления. Също така са съставени 506 акта за установяване на административни нарушения.

Вие кога и под каква форма контролирате Държавната комисия по хазарта, попита го социалистът Румен Гечев. Ние като държава се намираме в една огромна трагедия, смята той. Хилядите проверки, както иронично сподели социалистът, били явно на детските градини в село Люляче. В Комисията по хазарта така проверявали, че не можело да си изкарат заплатите, според него.

Шефът на Комисията по хазарта е човек на министъра на финансите, както такъв е и човекът от НАП в комисията.

За червения депутат явно служителите в Комисията по хазарта са явно в опиянение - или държат чадъра, или са калинки. Некадърни ли са или крадат заедно с крадеца, кажете, настоя Румен Гечев.

Той недоумява защо министърът държи на длъжност още шефа на Комисията по хазарта и му препоръча веднага да се прибере и да го отстрани. Финансовият министър Владислав Горанов си погледна часовника и отказа да отговаря на критиките на Румен Гечев.

Припомняме, на 27 май Специализираната прокуратура обвини Васил Божков за още 7 криминални престъпления.

Васил Божков в момента се намира в Дубай, като и предишните 11 обвинения срещу него му бяха подвигнати задочно. Те са за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, опит на подкуп на длъжностно лице, подбудителство на престъпление по служба, търговия с влияние, пране на пари - свързани с дейността му в хазарта.

Страната ни е подала документи с искане за екстрадиция.

Бившият бизнес партньор на Васил Божков - Цветомир Найденов насочи разследващите към следите към две престъпления - покушението на Манол Велев от 2007 г. и убийството на благоевградчанина Йордан Динев през 2012 г.

Срещу бизнесмена Божков започна разследване след твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения, изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите.

Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков. Синът на Васил Божков Антон също е с обвинения, а в ареста се намират съпругата му Елена Динева и една негова сътрудничка.

В последните три седмици и по друго дело се актуализира името на бизнесмена - разследването срещу Лиляна Деянова - Лилана и Мартин Димитров за незаконно усвояване на евросредства. Освен това Васил Божков отправи публично и няколко обвинения към властта, включително и публикува скрийншот на чат с предполагаем абонат финансовият министър Владислав Горанов. Последното му твърдение е за поява на свободния пазар на експонат от неговата колекция, конфискувана по опис от прокуратурата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    На
    намръщенЪ
    1 -6
    11:32, 29 май 2020
    Тоя как не млъкна. Толкова ги е сътворил, трябва д... Виж коментара
    • Кр
      криво огледало
      1 -2
      13:00, 29 май 2020
      Верно да го е...а , всичко , което казва е истина , ама от неговата хлевоуста уста , излиза много ФАЛШИВО, спомнете си Виденовата зима и този измекярин беше министър и вицепремиер на това правителство. Няма светлина в тунела. БСП И ГРОБ са двете страни на една и съща монета.
Последни новини