Регламенти за онлайн търговията с храни, добавки и етикет "Продукт от България" в новия закон

С новия Закон за храните за първи път се регламентира онлайн търговията с храни. Това коментира министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в парламента и благодари на депутатите за консенсуса, постигнат в пленарна зала.

Тя посочи, че онлайн търговията с храни е станала особено популярна в условията на пандемия. По думите й, при подготовката на това законодателство, онлайн търговията е достигала 30 процента.

Земеделският министър изтъкна възможността с новия закон храните да бъдат с етикет "Продукт от България"/ "Добит в България", при условие, че основната суровина е добита в България и цялостната последваща преработка е извършена от местни оператори.

Санкциите за различни нарушения се увеличават значително, почти двойно спрямо сегашните норми, посочи Танева.

Под контрол попадат и храни и хранителните добавки, които досега бяха извън регулация, съобщи тя.

Режимът за ГМО остава възможно най-стриктен и той не се променя спрямо и досега действащия закон, отбеляза земеделският министър.

Регламентира се и хранителното банкиране. Създава се национален консултативен съвет в областта на храните към министъра на земеделието, храните и горите, каза още Танева.

Законът влиза в сила след обнародването му в "Държавен вестник". Единственият компетентен орган за контрол в областта на храните остава Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/, единствено водите - изворни и минерални, остават под контрола на регионалните здравни инспекции, посочи министърът.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини