Отварят театрите, репетиционните зали и летните занимални

Репетиционните зали за всички видове изкуство, концертните и театралните салони отварят. А възможността да възобновят работата си  при определени епидемиологични условия ще имат и летните занимални.  За това са се договорили представителите на творческите колективи, които излъчиха парламентьори днес за срещата при здравния министър Кирил Ананиев и на културата Боил Банов. Сред преговарящите са и представители от Хасково, които са част от Работната група  на инициативата „Да отворим залите“. Срещата е преминала и с участието на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, както и на председателя на Съюза на народните читалища Ники Дойнов, разказа Милена Налбантова от Хасково, която е част от преговарящата група.

Срещите са в резултат от договорката между властта и хората на изкуството, след протеста пред Народното събрание на 24 май.

„Въпрос на часове е издаването на заповедта от страна на министър Ананиев. С нея  официално ще се даде рестарт на  работата във всички танцови зали и зали за изкуства, както и занималните“. Днес след срещата  с министър Ананиев и министър Банов имаше и  разговор с образователния министър Вълчев по телефона.

Министрите се съгласиха с повечето от предложените от нас промени и мерки. Ще бъдат разрешени посещения в репетиционните на 1 човек на 4 кв м, но не повече от 20 души на занятие. Вдига се разрешението за посещаемост на проявите на открито от 30 на 50 процента. Отварят се и залите на закрито, които ще работат с 30 % от капацитета си.“, разказа Милена Налбантова. Така творческите колективи и танцовите формации подновяват дейността си във всички школи - читалища, ОДК, културни домове, Младежки центрове, физкултурни салони и зали, военни клубове, частни зали. Конкретните мерки  ще бъдат оповестени в заповедта на здравния министър. Една от договорките обаче е прояви със състезателен характер за момента все още де не се провеждат. Според договорките шлемовете и маските в репетиционните зали ще са с препоръчителен характер.

Христо Мутафчиев е коментирал, че актьорите от театралните трупи, които искат да се върнат на работа, ще подписват декларация за съгласие. Те обаче ще могат да направят избор и да не започнат работа.

В понеделник ще има втора среща с Боил Банов за обсъждане на спасителен план за бъдещи периоди в подобна ситуация при затваряне на репетиционните.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    12
    12
    4 -5
    17:45, 26 май 2020
    Викайте браво
  • 2
    Ва
    Вая
    11 -7
    17:53, 26 май 2020
    тази налбантова с идеите си дето има,само пари да прави и да тормози родителите като нас с такси за всичко което прави.бута се навсякъде и иска да и се обръща внимание незнам защо говорите за нея като освен пари в главата и няма друго.
    • Иц
      Ицо То
      0 -3
      00:10, 27 май 2020
      Бута ли се или бута?
  • 3
    От
    Отворете си кухите кратуни!
    1 -2
    00:09, 27 май 2020
    Трагично бездарни театрали. Чудят се как да я изиграят тая посеница под свирката на Сорос и даже и това не им се отдава.
Последни новини