За последните 8 дни в област Пловдив е регистриран само 1 нов случай на COVID-19

Общо 93 остават случаите на COVID-19 в Пловдивска област, стана ясно от актуалната информация от Областния медицински щаб. Най-много са случаите в Пловдив – 46, Родопи – 32, Стамболийски – 5, Кричим – 2, Хисаря – 2, Карлово – 2, Перущица – 2, Раковски – 1, Калояново – 1.

Хоспитализирани са 12, на домашно лечение са 31, а оздравелите вече са 55.

В последната седмица – от 18 до 25 май, от направените 1 386 проби само 1 е била положителна. Тя е на 57-годишен мъж от Раковски, който е хоспитализиран в УМБАЛ „Свети Георги“.

От заразени общо 16 медицински лица 12 са напълно излекувани.

От щаба са категорични, че създадената в Пловдив организация е била една от най-добрите в страната, за което областният управител Дани Каназирева отправи благодарности към болниците, понесли основния удар, към РЗИ и ОД на МВР.

Оттук нататък с пациенти със съмнения и с доказани случаи на коронавирус ще работят само две болници, понесли основна тежест през изминалите месеци. Това са УМБАЛ „Свети Георги“ и УМБАЛ „Каспела“. Всички останали болници са длъжни да имат изолирано помещение, където да настанят временно пациент, за който има съмнения за COVID-19. Те могат да се върнат към нормалното си функциониране, но при покачване на заболеваемостта в срок до 48 часа ще трябва да са отново в готовност за пациенти със съмнения за коронавирус.

Областният медицински щаб ще продължи да се събира и заседават 1 път в седмицата до приключване на епидемичината обстановка и в готовност за бързи и адекватни действия при евентуална промяна.

Под карантина в областта са общо 2 959 души, направените от МВР проверки за спазването й през последните три дни са били 737. Агенцията по храните и РЗИ продължават с проверките на заведения за спазване на отстоянията и носенето на предпазни средства.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини