Заразени с новия коронавирус маймуни развиват имунитет

Две изследвания с маймуни дават първите научни доказателства, че преболедуването от Ковид-19 може да развие имунитет срещу повторно заразяване - положителен знак, че разработваните ваксини може да са успешни, съобщи Ройтерс.

Макар и специалистите да предполагат, че антителата, произведени като реакция срещу новия коронавирус, са защитни, научните доказателства за това досега бяха малко.

В едно от изследванията учените са заразили девет маймуни с новия коронавирус. След като те са се възстановили от болестта, са ги изложили на вируса отново и животните не са се разболели.

Резултатите показват, че те "наистина развиват естествен имунитет, който ги предпазва при повторно излагане" - каза д-р Дан Барук от института по вирусология и ваксини в медицинския център "Бет Израел Дикънес" в Харвард.

Във второто изследване същите учени са тествали шест прототипа на ваксини върху 25 маймуни. Всички те проявили "значително ниво на защита" при излагане на вируса, докато 10-те животни в контролната неваксинирана група имали високи нива на вируса в носа и белите дробове.

Тези изследвания не доказват, че имунитет се развива и при хората, но са успокояващи.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини