В отсъствието на Горанов и Менда Стоянова бюджетната комисия пусна проекта на ГЕРБ за ДДС

Oт общо 6 внесени законопроекта (на БСП, ВМРО, "Воля", Валери Симеонов, ДПС) за промени в ставката на ДДС, някои от които и от участници в управлението, бюджетната комисия на Народното събрание одобри на първо четене проекта на ГЕРБ. Основен говорител в негова защита бе депутатът от ДПС Йордан Цонев, макар че той заедно с Делян Пеевски е също вносител на проект.

Въпреки неколкократните призиви на опозицията на Министерството на финансите не бе дадена думата да представи позицията си против въвеждането на по-ниски ставки за ДДС. От изявление на премиера Бойко Борисов отпреди седмица е известно, че финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова са против промяната в закона. Подкрепата за проекта, внесен от депутата Красимир Ципов и други негови колеги, стана в отсъствието на двамата. Финансовото ведомство бе представено от зам.-министъра Росица Велкова. Инициатор на намалението на ДДС за книгите и ресторантите на 9% пък е лично на премиера Бойко Борисов, който го определи като политически риск.

Между двете четения ще бъде направен общ проект на предлаганите промени в Закона за ДДС.

Ако аз бях финансов министър...

При представянето на проекта си (който предвижда намаляване на ставката на данъка за храни и за лекарствата, плащани от касата) депутатите от БСП настояха да се даде думата на финансовия министър, за да представи становището си. Румен Гечев обяви, че то е получено от депутатите час-два преди заседанието на комисията и не всички са успели да се запознаят. Толкова време преди заседанието то бе качено на сайта на Народното събрание, като от документа се вижда, че е с изходяща дата от финансовото ведомство 19 май. В него се посочва, че загубата за бюджета сумарно от шестте проекта би била 1.8 млрд. лв. и за да се компенсира това, общата ставка трябва да се вдигне на 24% или пък печалбата на бизнеса да се обложи със 17-18% вместо с плосък данък от 10%. 

Менда Стоянова посочи, че всички са получили становищата, а в нейна защита се обяви заемалият преди в годините поста Йордан Цонев. Той цитира свое изказване пред медиите преди заседанието на комисията, в което казва, че ако бил на мястото на финансовия министър, щял да крещи много по-силно, когато му променят плановете за приходите в бюджета по средата на годината.

Цонев, макар и със свой проект, основно говори в защита на проекта на правителството, който ДПС ще подкрепи. Обясни, че движението не е съгласно да се намалява ставката за лекарствата, защото първо системата трябва да се реформира, тъй като в момента твърде много пари отивали за лекарства, защото големите фармацевтични компании източват бюджета за здраве. "Докато не се регулира тази система, нямаме никакво намерение да намаляваме ДДС, защото някой яко злоупотребява с тази система", обяви той.

За ресторантьорския бизнес беше дръпната ръчна спирачка и той веднага бе спрян, не твърдя, че ДДС е най-добрата мярка в негова подкрепа, но щом така е решило правителството, ще подкрепим тази мярка. Но по останалите по-широки ще се въздържим, защото не е сега времето, обяви той и посочи, че през 2019 г. ДПС (чрез друг проект отново в тандем с колегата му Делян Пеевски) е отворило темата за различни ставки на ДДС, но не с цел да се намалят цените на отделни стоки, а като механизъм за защита на производителите, които са в неизгодна позиция със свои колеги от ЕС, за които данъкът е 5%. Макар в проекта на Пеевски от миналата година да се говори за намаляване на ДДС при стоки, които не са за износ, като хляб и книги.

В обявения ден след като премиерът Бойко Борисов обеща по-нисък данък добавена стойност за заведенията и за книгите проект на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ се предвижда по-нисък налог за нощувки в хотели и за някои детски продукти.

Като да си купиш роман на Дойл при соца

В аргументите си както в защита на проекта на БСП, така и против предложеното от управляващите депутатът Румен Гечев сравни поведението им със ситуацията по верем на социализма, когато, за да си купиш роман на Артър Конан Дойл, е трябвало да платиш и за актуалните тезиси на някой партиен функционер. Така той обясни, че проектът в защита на хотелиерите и ресторантьорите ще мине, тъй като към него са прикачени детски консерви и балонче (чрез проекта на ДПС - бел. авт.).

При представянето на собствения си проект пък депутатът и бивш вицепремиер Валери Симеонов декларира конфликт на интереси в качеството си на съсобственик на ресторант. С това обаче той обясни и компетентността си по темата, като предлага ДДС да е 9% за общите туристически услуги, ресторантите и кетъринга. Обяви, че така ще се поправи дългогодишна несправедливост, при която за една част от туризма - настаняването в хотел от години данъкът е с тази ставка, а за храненето (от което настанените в хотела се нуждаят поне по три пъти на ден) е 20%. "Това са двете страни на една и съща монета, която няма как да се разцепи. Държавата е длъжник на този бранш", заключи той.

Икономистът на БСП Румен Гечев вметна, че в проекта на управляващите трябва да се направи разграничение и данъкът да не се намалява за алкохола.

По време на заседанието министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че проектът на управляващите ще бъде от полза на над 320 хил. директно и индиректно заети в сектора благодарение на политическата смелост на премиера и коалиционните партньори. Тя обяви, че официално регистрираните хотели са над 17 700, а над 24 хил. са заведенията за хранене и развлечения по дефиницията на Закона за туризма, които биха имали полза от намалението на ДДС на 9%. По данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация 75 хил. са заетите в рестораните и завденията и почти всички се осигуряват на минималната работна заплата. С повишението на осигуровките върху 800 лв., каквото предвижда проектът на ГЕРБ, в бюджета на НОИ ще постъпят 80-85 млн. лв. допълнително при изчислена загуба за приходите в бюджета от ДДС от 150 млн. лв

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    Бай Грозю
    2 -1
    13:06, 21 май 2020
    Тия двамата са само за Белене
  • 2
    Ко
    Консултант
    2 0
    09:18, 22 май 2020
    Горанов има ли договор за наем/макар и за 0 лева/и той деклариран ли е в НАП от наемодателя? Този човек дължи отговори на "маргиналите".Най малко за да им обясни как може да се живее охолно с министерска заплата.Чакаме да си ходи и да се издържа от знанията ,които придоби на държавна работа, започвайки като експерт в министерство още като студент.Явно на този ценен кадър се разчита много.
Последни новини