Създадоха най-напредналия до момента хибрид между човек и мишка

Изображение 1 от 2

    Учени комбинираха успешно човешки и миши клетки и създадоха хибриден ембрион “химера” в най-сложния подобен експеримент до момента.

    Проектът е дело на Държавния университет в Ню Йорк и бележи непредъка в създаването на хибридни ембриони, които биха могли да се използват в бъдеще за отглеждане на органи за трансплантации.

    Екипът успешно комбинирал човешки стволови клетки и ембрионални миши клетки, като временно деактивирал протеина mTOR в човешките клетки.

    Протеинът регулира клетъчния растеж, а няколко часа след деактивирането му, човешките стволови клетки, възвръщат първоначалното си състояние – най-раната си форма, при която могат да се развият във всякакви възможни органи и тъкани.

    Връщането на стволовите клетки в това им състояние направило възможно успешното им интегриране в миши ембрионални клетки.

    Екипът инжектирал между 10 и 12 групи стволови клетки в миши ембриони и ги оставил да се развиват в продължение на 17 дни.

    Получените ембриони се отличавали с между 0.1 и 4% човешки стволови клетки.

    „След 17 дни се сдобивате със зрели клетки, чието развитие в човешки ембрион би отнело месеци“, казват учените.

    Концентрацията на човешките стволови клетки била най-голяма в червените кръвни телца на ембриона, но били открити още в чернодробната тъкан, сърцето, очните клетки и дори мозъка.

    Човешки стволови клетки не били открити в репродуктивните органи, което означава, че екипът не бива да се тревожи за риска от евентуално възпроизводство на химерите.

    През 2019 китайски изследователи създадоха над 4 000 свински ембриона, инжектирани с човешки стволови клетки, от които в крайна сметка се родиха 2 прасенца, починали няколко седмици по-късно.

    Източник: dailymail.co.uk

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ро
      Рогатия
      1 -1
      15:31, 20 май 2020
      като си нямал работа си ебял децата. отвъдокеанските говеда са най -гнусната държава създавана някога.
    Последни новини