24 са новите доказани случаи на COVID-19 у нас. Лъжичката катран в кацата с мед

24 са новите доказани случаи на COVID-19 у нас, съобщи главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга на НОЩ във вторник, 19 май.

Радостно е, че епидемичната ситуация продължава да е в низходящ темп на новите случаи, отбеляза той. За последното денонощие те са само 24 нови, като 10 са в болници. 16 от тях са в София, в Ямбол - 4, Сливен - 2, Кюстендил и Пазарджик - по 1.

874 проби са изследвани през изминалото денонощие. 

Общо броят на заразените е 2259 души. Увеличението от вчера е 1,1%. 

Децата до 18 год. са 133 - 5.8% от заболелите.

При 242 души медицински персонал е установен COVID-19. Два са новите случаи от вчера.

Излекуваните са 646 вече, вчера са изписани 34 души. 

Починали са общо 112 души, два са новите случаи от вчера - мъж на 79 години в "Св. Анна" в София и жена на 93 години от дома за стари хора от град Кула.

Заразените медици в България като процент от заболелите са даже малко по-малко, отколкото е средното в света. Не може да бъдат обвинявани болниците, че са станали огнища на зараза. Вътреболничните ефекции, както показва световният опит, при най-стриктно спазване на всички предписани мерки, могат да бъдат повлияни едва до 30%, каза Кунчев. В останалите 70% заразата е факт, въпреки мерките.

Доц. Кунчев изказа благодарности и към българите, които досега са спазвали мерките и благодарение на това те са си свършили работата.

От днес ще бъдат обособени болници, в които няма да бъдат приемани или преглеждани ковид пациенти, така че да няма срещане на потоци и да се възобнови напълно нормалната им работа.

Лъжичката катран в кацата с мед. Доц. Кунчев сподели изумлението си и каза, че не спира да се изумява, на хората в социалните мрежи, които не твърдят, че няма такова заболяване и няма епидемия от COVID-19. При над 5 милиона заразени в света и стотици хиляди починали, това е повече от нелепо и опасно. Няма лечение, няма ваксина срещу тази болест, единственото действащо средство е спазването на дистанция и хигиенните мерки. Впрочем вече се бил организирал протест в социалните мрежи срещу ваксината, която още не е създадена и не се знае кога и дали въобще ще я има.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ab
    abv
    2 0
    15:28, 19 май 2020
    Като няма лечение, как ги излекувахте 646?
Последни новини