17 °C

Ваксини: Има нова световна война онлайн и това е първата карта на бойното поле

Военните метафори са често срещано клише в медицината. Но понякога няма друга подходяща аналогия. Предстои битка,  реални човешки животи са в риск, и съдейки по новата карта на бойното поле, загубите ще бъдат всичко друго, но не и малки.

Мненията на близо 100 милиона потребители на Facebook в 37 страни са превърнати в цветна карта на взаимоотношенията между привържениците на ваксините, техните противници и тези, чиито възгледи се намират някъде по средата.

Изследователи от САЩ прилагат техники за анализ на данни, които обикновено се използват в теоретичната физика за създаване на визуализация, за да дадат виртуална гледка от птичи поглед към пейзажа в социалните медии относно ваксинациите и нещата не изглеждат добре.

"Има нова световна война онлайн, обграждаща доверието в здравната експертиза и науката, особено с дезинформация за COVID-19, но също така и с недоверие към големите фармацевтични продукти и правителства", казва изследователят на теорията за комплексността Нийл Джонсън от университета Джордж Вашингтон в САЩ.

"Никой обаче не знаеше как изглежда бойното поле и затова се заехме да разберем."

Получените заплитания от линии и петна от точки изглеждат сложни на пръв поглед, но това изображение е само моментна снимка на конкуриращите се сили и взаимодействията между тях през цялата 2019 година.

Онлайн общностите на критиците на ваксините са изобразени с червени точки, оразмерени пропорционално на броя на последователите. Застъпниците също могат да се видят като сини кръгове, а тези без ясно определена позиция са зелени.

Отделете малко време, за да погледнете отблизо и бързо се очертава ясен модел.

"Сините се бият на грешното място, те са на една страна и основната активност е около червените, които са абсолютно заплетени с цялата тази зелена общност“, казва Джонсън.

За да съставят картата, изследователите използват публично достъпна информация от над 1000 страници във Фейсбук между февруари и октомври 2019 г., като всяка страница представлява група от хора, за които се предполага, че до голяма степен имат позиция относно ваксинацията.

След това е използван метод за картографиране на данни, наречен снежна топка, за да се опише как групите се свързват една с друга. Връзките от всеки клъстер към други страници са прпроследени, като връзките на тези страници са също така обединени и т.н. След това софтуер превръща тази мрежа в обикновена графика.

Гледайки дълбоко в заплетената мрежа от връзки, червените възли са изпъстрили цялата сърцевина на зелените, образувайки по-голям брой връзки с неопределени общности, отколкото сините.

Само за да засилят енергичния характер на мрежата на червените, по време на огнищата от морбили през 2019 г. антиваксинните Facebook страници се разрастват, някои с до 500 процента.

Ако има някаква утеха за защитниците на ваксините, това е, че техният сравнително малък брой струпвания включва повече индивиди с 6,9 милиона привърженици, в сравнение с едва 4,2 милиона в лагера на противниците им.

Като оставим бройките настрана, разнообразието от сайтове за ваксинация и активността на хората, които претеглят техните мнения, действа отрезвяващо.

Това, което изглежда като пасивна неутрална територия, е динамична популация от индивиди, които търсят информация. И там има най-различни направо опасни гласове, готови да им предоставят индивидуален отговор.

Проектът започна като начин за по-добро разбиране на онлайн взаимодействието относно ваксините, когато връщането на морбили беше най-лошото, от което трябваше да се страхуваме. Година по-късно светът е съвсем различно място, разтърсен от пандемия каквато светът не е виждал от поколения.

Резултатите от проекта правят сложността на разработването на коронавирусна ваксина да изглежда като детска игра. Истинското предизвикателство ще бъде да убедим достатъчно хора доброволно да се имунизират.

Това е цел, за постигането на която дори Световната здравна организация има резерви. Макар организациите зад социалните мрежи могат да играят активна роля за ограничаване на обхвата на противниците на ваксините, става ясно, че трябва да се направи повече.

"Вместо да извършват безразборни действия с глобалната мрежа от общности, които консумират и произвеждат (неправилна) информация, агенциите за обществено здраве, платформите за социални медии и правителствата могат да използват карта като нашата и изцяло нов набор от стратегии", казва Джонсън.

Да се ​​нарече борбата срещу дезинформацията за ваксината "трудна битка" е подценяване. Това е война - такава, която сме зле подготвени да спечелим. Но предвид това, което е заложено, не можем да си позволим да загубим.

Изследването е публикувано в Nature.

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
31 май 2020
Последни новини