Колко са врабчетата у нас?

Кампанията "Ние броим врабчетата" ще се състои днес за четвърти път, съобщават организаторите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Преброяването се извършва само от доброволци, регистрирани на сайта на кампанията vrabcheta.bg. Това е платформата, на която се събират данните - посочва се броят на преброените врабчета.

През тази година събитието ще е между 9.00 до 12.00 ч. Врабчебройците трябва да разполагат със свободни 10 минути в този времеви период, за да преброят врабчетата на избраното от тях място и накрая да въведат данните на сайта.

Много важен момент от преброяването е въвеждането и на нулеви резултати, т.е. ако на избраната локация за периода на броене от 10 минути не бъдат наблюдавани врабчета трябва да бъде въведена цифрата "0" за съответния вид врабчета, посочват от БДЗП.

В платформата vrabcheta.bg има много информация за трите вида врабчета, срещащи се в нашата страна - домашното, полското и испанското. От сайта всеки може да научи отличителните белези на всеки от "братовчедите", както и много любопитни факти за тях. И може да тества знанията си за врабчетата в специално създадената викторина - "Какво знаеш за врабчетата?".

Началото на инициативата "Ние броим врабчетата" е през март 2017 г., като първото броене реално се е състояло на 8 април същата година, а през следващите две години се извършва вече през май. И през трите години най-голям е делът на домашното врабче - около 70 на сто от всички записани видове.

Почти не се променя и числеността на полското врабче, като регистрираните такива са между 18-29 процента. Най-малък относителен дял заема испанското врабче - до пет процента. Има и ясно изразена тенденцията най-висок брой места с нулеви наблюдения да са регистрирани в столицата. Този дял отнесен към общия брой места, на които се провежда преброяването, показва, че в между 16 и 33 на сто от местата, които са отбелязани на картата, не се установяват врабчета.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини