18 °C

Димитър Франтишек подаде оставка като шеф на спецпрокурорите

Шефът на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров е подал оставка като ръководител и на днешното заседание на прокурорската колегия на ВСС молбата му за напускане бе гласувана. Сега той остава редови прокурор в специализираната прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев обясни изненадващата оставка с това, че е "възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител".

По думите на Гешев в спецпрокуратурата има специфики и рискът бил по-голям. Той даде пример с "атаки от кръгове, свързани с обвиняеми, политически интереси и медийно отражение". Гешев подчерта, че под ръководството на Димитър Петров спецпрокуратурата е укрепнала кадрово, а резултатите били видими.

Освен това обясни, че натовареността също е голяма, работата е тежка и въпреки определените финансови стимули няма голям брой желаещи за работа в тази прокуратура. Гешев благодари на Димитър Петров за работата в спецпрокуратурата.

За временен шеф на спецпрокурорите е определен Ангел Илиев от Върховната административна прокуратура.

Кой е Димитър Франтишек Петров

Димитър Франтишек Петров пое спецпрокуратурата в края на юли м.г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го избра единодушно с 11 гласа "за" за административен ръководител на специализираната прокуратура. Той бе единственият кандидат за поста, а досега бе временен шеф на спецпрокуратурата. Тогава бившият главен прокурор Сотир Цацаров се обърна към него с репликата: "Честито, назначен сте."

Преди това Франтишек беше неин зам.-председател, а негов шеф беше номинираният за главен прокурор Иван Гешев. Според магистрати Франтишек е "близък и доверен" на Гешев. Двамата заедно наблюдаваха показния арест на кмета на "Младост" Десислава Иванчева през април 2018 г. В специализираната прокуратура Франтишек работи в т.нар. антикорупционно звено.

През последните месеци Франтишек работеше активно и по обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков. Той лично присъстваше на обиските в Държавната комисия по хазарта, както и във фондация "Тракия" по време на изземането на културно-исторически ценности.

Преди това професионалната му биография включва няколко случая, които го правят популярен в медиите:

През 2015 година той отказва да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски. Сигналът срещу депутата от ДПС, бизнесмен и собственик на медии е за набеждаване и е от един от тримата задържани през юни 2014 г. и обвинени в т.нар. опит за убийство на Пеевски, за което по-късно се оказа, че няма никакви доказателства.

През 2017 г., докато е прокурор в Софийска градска прокуратура, сайтът "Биволъ" цитира бащата на дете, което Франтишек е блъскал в училищна лавка, защото го е прередило. Получава забележка, но по-късно ВСС я отменя. В публикации за случая се цитира и прекият му шеф по това време Емилия Русинова, която обяснила на родителите на детето, че прокурорът бил "по-краен във възпитанието на децата си" и такъв бил темпераментът му.

Франтишек е прокурорът, който прекратява разследването по "Яневагейт" с неясни мотиви.

Завършил е Техникума по фина механика и оптика "М. Ломоносов", а след това право в Нов български университет и първо е работил като следовател в Силистра (2004 г.) и в София, а през 2006 г. е назначен за прокурор в Софийската районна прокуратура. В биографията си е написал, че чете "отлично" руски, английски - на "добро" ниво, а сред техническите умения и компетенции е посочил и интернет.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини