Канабисът предпазва от коронавирус?

Канадски учени предполагат, че канабисът предпазва от инфекция с коронавирус. Те изследвали една от активните съставки на растението и твърдят, че тя пречи на опасния вирус да нахлува в човешкия организъм.

След като френски учени обявиха, че защита от коронавируса може да осигури никотинът, сега канадски изследователи твърдят, че определени активни съставки на канабиса вероятно повишават устойчивостта на клетките срещу този вирус. Ако резултатите от проучването се потвърдят, канабисът би могъл да се окаже ефективна добавка в борбата срещу опасния вирус.

„Резултатите ни са от изследвания, свързани с артрита, болестта на Крон, рака и други заболявания", казва професорът по биология от канадския университет Летбридж д-р Игор Ковалчук.

Конопът с чудодейни свойства и срещу коронавирус?

Учените предполагат, че въздействието на определени субстанции, съдържащи се в растението канабис, могат да намалят способността на коронавируса да прониква в клетките на белите дробове, където той нахлува и се размножава.

От оповестените до момента данни на Ковалчук и неговите колеги излиза, че специално обработеният от тях канабис ефективно възпрепятства нахлуването на вируса в човешкия организъм. Коронавирусът се нуждае от рецептор, с чиято помощ да проникне в човешкото тяло. Този рецептор е известен под името „Ангиотензин конвертиращ ензим" (AC2).

Той се намира  в тъканта на белите дробове, в лигавицата на стомашно-чревния тракт, в бъбреците, както и в тестисите. Според теорията на канадските учени, опиоиди като канабиса, вероятно променят нивото на AC2 в тези тъкани. „Когато коронавирусът не намери рецептора AC2, той не е в състояние да нахлуе в организма", пояснява проф. Ковалчук. По този начин рискът от инфекция би могъл да намалее сериозно.

Медицински канабис

Медицинският канабис се използва за лечението на множество здравословни проблеми - от гадене до деменция. Но медицинският канабис не е същият като онзи, който може да се отгледа в собствената градина. Канадските учени са се концентрирали над разновидността Cannabis sativa, която има високо съдържание на противовъзпалителен канабидиол CBD.

Той е едно от 114-те активни съединения в канабиса. За разлика от ТHC, който представлява психотропна съставка, канабидиолът (CBD) не е. Канадските учени са разработили над 800 нови варианта на Cannabis sativа с високо съдържание на СBD. Идентифицирали са и 13 екстракта, които имат способността да видоизменят стойностите на ангиотензина.

Без прибързани заключения!

Някои британски учени предполагат, че разпространените сред обществеността и сред политиците представи за медицинския канабис са погрешни. Освен това лекарите очевидно се боят, че хората могат да придобият зависимост или да се опитат да се лекуват сами с някоя от достъпните им форми на канабиса. Затова е важно да има яснота и да се избягва всяка сензационност, подчертават медиците.

„Важно е учените да бъдат особено внимателни при оповестяването на резултатите от техните проучвания“, казва Крис Албертин от King's College London, експерт по приложението на канабиоидите. Неговата препоръка към канадските учени е преди да правят категорични заключения, да извършат подробни медицински изследвания. Условие за достоверността е и строгата независима експертиза от страна на академичната общност, изтъква Албертин.

Ковалчук и неговите колеги признават, че дори и най-ефективните екстракти имат нужда от подробна експертиза, която да потвърди въздействието им. Но подчертават и това, че канабидиолът би могъл да стане „сигурен допълнителен елемент" в лечението на Ковид-19.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини