САЩ отчетоха най-високата си безработица след Голямата депресия

Безработицата в САЩ е скочила до 14.7 процента през април, съобщават BBC и "Асошиейтед прес".

Това е най-високото ниво от Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Загубени са били 20.5 млн. работни места, което е най-рязкото свиване на трудовия пазар в историята.

Числата ясно показват щетите, които кризата с коронавируса е нанесла на икономиката.

Трудовият пазар се е сринал със зашеметяваща скорост, като през февруари безработицата бе 3.5% - рекорд за последните 50 години - а през март достигна 4.4%.

Числата от последната седмица сочат, че още 3.2 млн. американци са поискали помощи за безработица. Това означава, че от средата на март са го направили 33.3 млн. души, или около 20% от американската работна сила.

Новите молби са намалели значително от пиковата стойност в края на март - 6.8 млн. за седмица, но за сравнение  и сегашната стойност е непозната в последните десетилетия. Предишният седмичен рекорд бе от над 35 години. Той е от седмицата в края на септември и началото на октомври 1982 г. и е в пъти по-малък.

В последните седмици редица компании като Uber, Lyft и Airbnb обявиха, че съкращават част от персонала си. Сривът на пътуванията също ограничава бизнес активността. Икономическите ограничения засягат голяма част от секторите. Икономистът Ерика Грошън, оглавявала статистическата служба на правителството на САЩ, а сега преподавател в университета "Корнъл" в щата Ню Йорк, казва, че икономиката на практика е поставена в "изкуствена кома, за да се излекува от пандемията."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини