Епидемията от коронавируса увеличава риска от трафик на хора

Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията предупреди, че се увеличава опасността от трафик на хора заради кризата с коронавируса, при която жертвите на този трафик стават още по-уязвими, предаде Франс прес.

"Ковид-19 ограничава пътуванията, ангажира правоохранителните органи и съкращава обществените и социални услуги. Поради това жертвите на трафик на хора имат още по-малко шансове да могат да избягат и да намерят помощ", каза изпълнителният директор на службата Гада Уали. Тя призова държавите да оставят отворени подслоните и спешните телефонни линии и да запазят достъпа до съдилища и капацитета за действие на звената за борба с трафика на хора.

Освен риска от заразяване с вируса, неотдавнашно изследване на службата на ООН показва, че затварянията на граници пречат на някои жертви да се приберат у дома. Освен това жертвите се сблъскват със забавяния в юридическите процедури и са застрашени от нови прояви на лошо отношение или изоставяне от похитителите си.

В същото време нараства броят на децата, които са принудени да просят или да търсят храна по улиците, след като се затворени училищата, които осигуряват подслон и място за хранене.

Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията предупреди, че трафикантите "може да станат по-активни и да посегнат на хора, които са станали по-уязвими, защото са загубили източника си на доходи заради мерките за овладяване на коронавируса".

Според доклада на службата за 2018 г. за трафика на хора, основните форми на този трафик, който засяга предимно жени и момичета, са сексуалната експлоатация и принудителният труд. Всяка трета жертва на този трафик е дете.

По данни на службата общият брой на жертвите на трафика на хора е бил близо 25 000 души през 2016 година. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини