Нови 53 случая на COVID-19 са регистрирани в България

Нови 53 случая на COVID-19 са регистрирани в България за изминалото денонощие, съобщи ген. Мутафчийски на брифинг в четвъртък сутрин, 7 май.

Те са констатирани в областите София - 19 случая, Ямбол - 12 , Пазарджик - 5, Плевен - 5, Перник - 4, Бургас - 3, Благоевград - 2, Враца - 2, Кюстендил - 1.

1163 проби са изследвани за последните 24 часа. 51 931 са до момента направените изследвания - 7562 на 1 милион население.

Oбщо 1811 са установените случаи към днешна дата.

Пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в болници, са 353. От тях 38 се намират в интензивни отделения или клиники.

Потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители у нас са 192, 1 нов случай. 

Двама са починали през изминалото денонощие. 

384 са излекуваните до момента, 24 за денонощието.

Лечението с плазма. Единият от двамата пациенти, на които е извършено преливане, е починал. Той е бил с тежко придружаващо заболяване - левкемия и е бил на химиотерапия. Другият пациент е в добро състояние.

Трансплантациите се възобновяват. Те бяха спрени, защото нямаше изграден протокол за дейността в условията на Ковид-19, каза ген. Мутафчийски. Сега има такъв протокол, но няма извършена трансплантация на практика, това зависи от постъпването на подходящ донор, поясни той.

Информационната система за тестовете ще заработи до дни. И в момента получавате екзактна информация, каза ген. Мутафчийски.

В социалните домове ситуацията е оптимистична, с изключение на двата дома в Орешец и Кула. Няма положителни проби или има една или две на санитарки. Мерките са строги там, прекратява се достъпът на хора, за да не се допусне заразяване на хората вътре.

Заразеният медицински персонал. Имаме растяща заболеваемост в България, потвърди ген. Мутафчийски. Все още системата може да се справи с тази заболеваемост.

Няма държава, където да няма заразени медици, независимо от ползването на предпазни средства, независимо с какви пациенти работи. Ген. Мутафчийски подчерта ролята на спазването на физическото дистанциране и санитарните мерки. В ковид отделенията заболеваемостта на персонала е по-ниска, тъй като те са подготвени и внимават.

Защитени ли са медиците от спешна помощ? Има противоположни твърдения за това - за дезинфекцията на линейките, защитните облекла на спешните екипи.

Маските. Гражданите трябва да проявят съвест и да носят маски в магазините и в транспорта. Санкциите са в сила. Има доста актове, има и санкционирани обекти. За това в магазините отговаря БАБХ.

Скандалният полет на 26 април. Пациентката е била извикана в санитарния контрол, избягала и отишла на граничен контрол, медиците са я гонили из летището и тя категорично е отказала да отиде в здравно заведение. Има процедура между граничен контрол и спешна помощ.

Повишаването на заболевамостта е 2-3 пъти в сравнение с предишните дни. Отчита се в области, където досега не е имало толкова случаи. Свързано е с полетите и със социалните домове. Засега имаме клъстърно разпространение, все още не е дифузно, каза ген. Мутафчийски.

Не е актуален въпросът за отваряне на кина, театри и музеи, това едва ли ще се обсъжда в близкия един месец. Предстои да се види резултатът от отхлабването на мерките, което бе предприето едва преди дни.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ве
    Венко
    2 -1
    09:38, 7 май 2020
    Оффффф, няма отърване. Рано заран – пак Оня с униформата, дето я беше свалил, понеже я перял, както рече Борисов.
    Очевадно я е изпрал – униформата! – и пак закаканиза.
    Обаче.
    „Истината“ за Оня с униформите е само онова, което е казал премиерът.
    На въпрос на телевизия 7/8 как ще коментира наглата лъжа на Бойко Борисов, че само за един ден са умрели 30 000 човека от коронавирус, вижте как „отговаря“ Оня с униформата и как стиснал устнички, високомерно маха с ръце – „всички вие, които не славославите премиера, се разкарайте“.
    Хубаво гледайте и пребройте колко комплекси ще откриете в поведението на „генерала“
  • 2
    Лъ
    Лъжат ни всеки ден
    1 -1
    10:12, 7 май 2020
    Тия ще ни обработват, докато властта прибере парата от ЕС ! И после си я спаднат, както до сега !!!!
  • 3
    Па
    Пак тоя
    1 -2
    10:21, 7 май 2020
    УжасТ, лицето с униформа наричано от колегите си Плазмодийчето е набрало сила нещо? Кой ли му я е дал, познайте от ден път. Миличкото плазмодийче, вече си представя как ще командва парада 2021 като президент! Един съвет към жена му, да си го прибере удома, защото колкото народа го ненавижда заради гробарския вид, глас, изражение, ще намразят нея и децата им. Цял живот ще бъдат сочени като Плазмодиите които слугували на Спасителя, който за да пъти бере десетки милиони е надувал бройката за пред ЕС. Нищо не е така както изглежда!
  • 4
    Хи
    Химената
    3 -1
    13:12, 7 май 2020
    Пандемия при 35 болни човека, при 1750 падат задръжките . Прост народ ! Давай бойче , мачкай докато мърдат тез тулупи .
Последни новини