Ден 44: 1290 потвърдени с COVID-19. Докога ще са забраните? (видео)

Общо 1290 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в неделя сутрин, 26 април - 44-тия ден от началото на извънредното положение. 

1030 са активните активните случаи към момента.

Новите случaи са 56 за денонощието, 14 от тях са хоспитализирани, три са деца. По области: София - 22 случая, Кюстендил - 13, Видин - 5, Сливен - 4, Плевен - 3, Благоевград - 3, Русе - 2, Пазарджик, Велико Търново, Стара Загора и Ямбол - по 1 случай.

Най-много заразени до момента има в София – 661 души.

Общият брой на потвърдените случаи при медицински служители е 138, новите са 3.

292 с потвърден COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия, 37 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 55, един нов за деня.

205 са излекуваните, 8 са новите.

Очакваното отпадане на забрани не бе коментирано от ген. Мутафчийски.

България се катери към следващия си пик. Дали се потвърждават очакванията за бум след Великден, или не, е друг въпрос. Факт е, че имаме нови огнища и увеличение на новозаразените.

Отпадането на извънредното положение преди 13 май е политическо решение, щабът не отговаря за това. Мерките ще останат със или без извънредно положение. Въпросът е какъв е правилният начин те да бъдат облекчавани.

Отваряне на училищата. В света няма единно мнение какъв е ефектът от това. Обмисля се у нас отваряне на детските заведения и малките класове като вариант. Друг вариант е пускане на по-големите, аргумент в полза на това е, че им предстоят отговорни изпити. Друг аргумент е, че се очаква те да спазват по-съзнателно мерките за лична хигиена и дистанциране. И при двата варианта се мисли за по-малък брой деца в едно помещение. Ясно е, че такова отваряне ще доведе до усложняване не епидемиолигичната обстановка.

Явно е, че сега светът ще трябва да живее с този вирус. Ще трябва да се потушават огнища в големи колективи. Още в началото правителството взе решение да не се спират промишени предприятия и бяха издадени предписания какви мерки да се вземат там.

Полетите до Лондон - по 3 на ден. Има предписания за контрола, заяви ген. Мутафчийски в отговор на въпрос за полетите на Wizz Air до британската столица.

Сливен може ли да се смята за огнище? Там са потвърдени 30 души, той не се отличава съществено от другите областни градове. Не е основателен въпросът за поставяне под карантина (на два квартала, където са случаите).

В Столипиново в Пловдив се прави мащабно изследване с нова методика.

Капацитетът на здравната система. В София са изчерпани 50% от леглата в ковид отделенията. Във Видин проблемът е изчерпването на медицинския персонал. 

Защо в парковете за хора с кучета може, за майки с деца не може? Днес ще се проиграе с хора без кучета, отговори ген. Мутафчийски. Докога ще е забраната, решават кметовете и общинските власти. (бел.ред. Има се предвид провежданата днес в столичен парк демонстрация, която трябва да покаже поведението на хората по време на разходка.)

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ис
    Истината
    4 -2
    09:58, 26 апр 2020
    Забраните ще са докато сте живи. И после ваксини с чипове.
  • 2
    Да
    Данчо
    5 -1
    12:37, 26 апр 2020
    Когато обявят че махат забраните тогава ще видите какво ще стане
    Тези които ревяха да ги премахнат сега същите ще ревнат че е много рано!
  • 3
    Ре
    ре
    2 -2
    13:13, 26 апр 2020
    В крайна степен за съжаление в българия не е имало никакви мерки и ако ги е имало много малко нормални хора ги спазват има хора които са с симтоми кашлят но те никога не сложиха маска
  • 4
    Де
    дени
    4 0
    13:34, 26 апр 2020
    Айде Бийко отваряй къщите за гости и хотелите хората омряха от глад ееееей мерки и чудо голям смях
  • 5
    Ян
    Яни
    5 -2
    13:57, 26 апр 2020
    Хора бунт, всеки да прави какво досега, всичко е сценарий на правителството...
Последни новини