1171 са потвърдените случаи на COVID-19, нови 90 (видео)

Общо 1171 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в петък сутрин, 24 април. 

Новите случaи са 90 за денонощието, 21 от тях са хоспитализирани. 10 са деца. По области: София - 29 случая, Видин - 18, Плевен - 12, Кюстендил - 5, Благоевград - 11, Сливен - 5, Ямбол - 2, Русе - 3, Бургас, Велико Търново, Перник, Пловдив и Враца - по 1 случай.

Общият брой на потвърдените случаи при медицински служители е 129, с нови 34 случая за денонощието.

270 с потвърден COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия, 37 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 52, два нови за деня.

193 са излекуваните, 3 са новите.

Примери с държави, където мерките са били либерални, даде ген. Мутафчийски. В Швеция, Молдова, Белгия се регистрира рязък ръст на новозаразениете и смъртните случаи, каза той.

Броят на тестовете е над 1000 в момента. Големият брой новозаразени е в огнищата. Пикът идва 5-6 дни след Великден, както бе прогнализирано от щаба.

Децата с коронавирус не са хоспитализирани, тези случаи протичат леко, но изчистването продължава дълго.

В домовете за възрастни хора носенето на маски е задължително. Проверката във Видин показва, че в болницата има 13 лежащи пациенти и 25 души песонал в различни отделения, съобщи проф. Кантарджиев. Освен в стационара, медиците там работят и в доболничната помощ. Това е благоприятствало разпространението на вируса. Това би могло да стане и само при занижено спазване за носенето на защитни средства и дезинфекциране.

Лечението с плазма се разработва, днес има работна среща, в понеделник се очаква да има предписание за методиката.

Ще бъдат ли затворени големите градове по празниците около 1 май по подобие на София. Щабът не затваря, това решава правителството. Да, разтревожени сме от наближаващите празници, каза ген. Мутафчийски.

Собственици на кина в Кърджали искат да отворят автокина. Ген. Мутафчийски посочи ролята на социалното дистанциране за намаляването на новите случаи с примера на Гърция и с два испански града по време на изпанския грип. Единият провел фестивал, другият - не, в резултат в първия имало масово заразяване, във втория оцелели.

Данните за разходите за борбата с коронавируса ще бъдат ли публични? Въпросът не е към щаба, той не притежава финансови средства и не провежда търговски операции, каза ген. Мутафчийски. Касата заплаща 60 лв. за извършен тест. Много малка част от първоначално раздадените тестове са били закупени от бониците или дарени. Това вече е урегулирано.

Капацитетът на лабораториите вече е надхвърлен. Работят почти денонощно и липсват специалисти в България.

От следващата седмица ще заработи информационна система, в която всички лаборатории ще качват извършените изследвания.

Не липсват предпазни средства, имаме в запас, и те се раздават по болници. Само вчера са постъпили 4000 защитни костюми за многократна употреба. Смесванията на работни места, което е установено сред заразени медици, е реална опасност за заразяване на други колективи. Във ВМА ген. Мутафчийски е забранил да се работи по втори договор в момента. Другата възможност за заразяване са стаите за почивка, където за да се изпие едно кафе се махат всякакви предпазни средства, а тези помещения се посещават от много хора.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Та
    Тата
    2 -5
    11:54, 24 апр 2020
    Плазмодия, и днес си заслужи сребърниците.
  • 2
    Шефа ми Боци Рапона вика
    "Вдигни Днеска малко бройката на заразените
    за да можем да накараме Маймуните
    да скачат в Събота и Неделя "
Последни новини