WWF: Има ясна връзка между загубата на природа и възхода на пандемиите

В разгара на безпрецедентната криза с Covid-19, пред която е изправен светът, научен доклад на WWF подчертава, че свръхескплоатацията на планетата е един от факторите, стоящи зад появата на нови заболявания. Документът, озагавен „Загубата на природа и възходът на пандемиите“, показва как начинът, по който човекът третира Земята, го поставя в непосредствен конктакт с дивата природа, улеснявайки предаването на непознати болести, включително нови щамове бактерии и вируси. А незаконната търговия с диви животни допълнително спомага за разпространението им в глобален мащаб.

Зоонозните заболявания или тези, които се предават от животни на хора, са сред най-големите заплахи за здравето. Според Световната здравна организация над 60 % от човешките патогени са със зоонозен произход. Те причиняват милиони смъртни случаи всяка година и водят след себе си тежки социално-икономически последици, допринасяйки значително за трайната бедност в някои региони. Световната банка изчислява, че икономическата тежест на едва шест зоонозни заболявания възлиза на 80 млрд. долара за 12 години.

„В исторически план човекът винаги е ловувал дивеч. Днес обаче, с нарастването на населението и с развитието на търговските връзки, консумацията на дивечово месо се увеличава драстично. В обект на преследване се превръщат много редки видове, в които живеят неизследвани микроорганизми. Освен това при транспортирането и обработката на месото не винаги се спазват стандартите за безопасност на храните, което представлява допълнителен риск за човешкото здраве“, коментира ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова. „ Незаконната търговия на диви животни е не само основна причина за загуба на биоразнообразие, но и опасен механизъм за разпространение на патогени“.

Десетилетия наред WWF се бори срещу незаконната търговия с диви животни, организирайки кампании в различни части на света. С приходи от между 7 и 23 млрд. долара годишно това е четвъртият най-доходоносен нелегален пазар в световен мащаб след трафика на фалшификати, наркотици и хора.

Докладът посочва, че човешката дейност причинява необратими последици върху нашата планета. Обезлесяването и изменението на естествените местообитания са отговорни за почти половината от нововъзникващите зоонозни заболявания. Тропическите гори, например, са дом на милиони видове, много от които непознати на науката. Изсичането им излага хората на контакт с нови патогени посредством животинските видове, останали без убежище. Така рискът от пандемии изисква решителни обединени действия за защита на живота и здравето на хората.

„Като глобална общност е изключително важно да предприемем стъпки за намаляване риска от бъдещи пандемии. Някои от най-съществените действия, които можем да предприемем, са да ограничим незаконната търговия с диви животни и да затворим нерегламентираните пазари, а също и да запазим непокътнати безценните екосистеми на планетата, както и да се опитме да възстановим тези, които вече сме унищожили“, съветва Веселина Кавръкова. „Само като признаем, че нашето здраве и благополучие са тясно свързани с това на природния свят, можем да защитим нашия вид от смъртоносното въздействие на пандемиите.“

WWF напомня, че докато се справяме с последиците от Covid-19 трябва да имаме предвид че загубата на природа продължава и в момента. Днес е по-наложително отвсякога правителствата да се обединят в „Нов договор за природата и хората“, който да спре унищожаването на местообитания и изчезването на животински видове, както и да гарантира намаляването на човешкия отпечатък върху планетата наполовина. Опазването и възстановяването на природните екосистеми и услугите, които те предоставят, включително и регулирането на болестите, е неразривна част от поддържането на здравето на хората и общия дом, който всички споделяме.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини