Великобритания обяви план от 1.25 млрд. лири за стартиращите предприятия

Британското правителство обяви план от 1.25 милиарда британски лири в подкрепа на млади иновативни компании, които трудно намират финансиране в разгара на пандемията, предаде агенция "Франс прес".

Министърът на финансите Риши Сунак обясни в комюнике, че средствата ще послужат да бъдет защитени силно разрастващите се стартъпи в сферата на технологиите или здравеопазването например.

Планът е финансиран с държавни и частни средства и включва механизъм за заеми на стойност 500 милиона лири, както и помощ от 750 милиона лири за изследователска и развойна дейност на малките и средните предприятия (МСП).

Системата за заеми с държавно участие от 250 милиона лири ще бъде отворена за предприятия, които вече са увеличавали капитала си през последните години. Ако средствата не бъдат върнати, заемът ще бъде трансформиран в дялово участие в капитала.

Великобритания е световен лидер в иновациите и нашите стартъпи са една от големите ни сили, които ще позволят да се подкрепи растежът след пандемията, подчертава Риши Сунак.

Правителството се опитва с всички средства да поддържа на повърхността британската икономика, застрашена от историческа рецесия заради пандемията.

То вече обеща да гарантира заеми за компаниите с до 330 милиарда лири и ще поеме 80 процента от заплатите, за да могат предприятията да предпочетат да обявят в частична безработица служителите си и да не ги съкращават. От тази сутрин работодателите могат да подаават документи за изплащане на тези заплати.

Около 5000 държавни чиновници ще бъдат мобилизирани за разглеждането на заявленията. Министерството на финансите продължи с един месец до края на юни този помощен механизъм, който е в сила от март.

Правителството обаче от няколко дни е под натиска на работодателските организации и лейбъристите, за да покрива 100 процента от заплатите. Според тях това е единственият начин да бъдат накарани банките да помагат максимално на компаниите и да се избегнат фалити.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини