Британски учени: Първият случай на COVID-19 в Китай може да е бил през септември

Mоментът, в който коронавирусът SARS-CoV-2, е мутирал до форма, нанасяща вреди на човешкото здраве, може да е бил още през септември или декември.

Това е интервалът, фиксиран от изследователи от Кеймбриджкия университет, в който е станало "първото заразяване и разпространение сред хората".

Има още работа по данните, но изследователят Питър Фостър, който ръководи работата на учените, смята по-конкретно, че това е станало "между средата на септември и началото на декември". Хонконгското издание "Саут Чайна морнинг пост" цитира екипа с данни за точни числа: 13 септември и 7 декември.

По-вероятно е дори вирусът да не е започнал в Ухан (прието за момента е, че мястото е пазар, на който са се продавали диви животни), а в южната част на Китай, смята екипът.

Анализирани са случаи по целия свят на мазата на математически алгоритъм, който може да проследи придвижването на организми в света чрез мутацията на гените им. Изводът е, че мутацията в опасния за хората вид може да е станала преди месеци, но вирусът да е останал в прилеп или друго животно или дори човек няколко месеца, без да зарази други хора.

Наскоро те публикуваха в специализираното списание на академията на науките на САЩ (където е последната им публикация) изследване, според което пробите от вируса в САЩ и Австралия са генетично по-близки до разпространявания от прилепи, отколкото при пациенти в Източна Азия. От източноазиатския вариант според тях произлиза и щамът при повечето европейски пациенти.

Темата за произхода на вируса стана политически взривоопасна, след като президентът на Съединените щати Доналд Тръмп започна да използва фразата "китайския вирус", а Пекин подкрепи конспиративна теория, според която американската армия е донесла COVID-19 в Китай. Тази седмица "Фокс нюз" и Си Ен Ен цитираха неназовани източници в американското правителство, според които лаборатория в Ухан може да е източник на заразата.

"Ако трябва да дам отговор, бих казал, че е по-вероятно първоначалното разпространение да е започнало в Южен Китай, отколкото в Ухан," смята Фостър. "Но доказателството може да дойде само от анализа на още прилепи, по възможност и други животни, и запазени проби от тъкани от китайски болници, складирани между септември и декември."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини