735 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, 40 нови (видео)

Общо 735 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в сряда сутрин, 15 април. 

Новите случaи са 40 за денонощието, 14 от тях са хоспитализирани. Три са деца, те не са приети в болница. 

Новите случаи са в областите София (29 случая), Пловдив (1 случай), Смолян (2 случая), Кюстендил (3 случая), Сливен (2 случая), Стара Загора (1 случай), Хасково (1 случай) и Ямбол (1 случай).

Към административните области с потвърдени случаи на новия коронавирус се включва Ямбол, където през последното денонощие е регистриран един случай.  

Към момента 210 се намират под лекарско наблюдение в болнични условия, 29 от тях са в интензивни структури.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 39, два са новите случаи

Общо починалите са 36. В "Пирогов" е починала жена на 59 г. Пациентката е страдала от хипертония и чернодробна цироза. Била е на апаратна вентилация през последните дни.

105 са излекуваните.

Тестване в огнищата. Почти 2000 души ще бъдат тествани в старозагорскоро село Паничерево, което е поставено под карантина за 2 седмици. Пациент от селото избяга от болницата в Стара Загора вчера. Това е станало, след като ключовете на стаята са били забравени от вътрешната страна. Той е избягал с такси, таксиметровият шофьор после също е избягал. Днес той е открит. В селото случаите са повече от пет.  

Масови скринингови тестове вървят в Бургас, общо над 2000. Положителен резилтат са дали 20. 

Продължава тестването в Банско.

В София се извършва такова тестване - над 200 души за два дни, в квартали, където са установени повече случаи. Факултето и Филиповци, уточни ген. Мутафчийски. Там няма пропускванетен режим, но има засилено полицейско присъствие и служители на РЗИ.

За Кюстендил огнището е в един шивашки цех, седем са заразени. Всички работещи в цеха са тествани.

Пътуванията по празниците няма да бъдат възможни, на КПП-тата ще бъдат връщани всички, ако нямат основателна причина. Заповедта е категорична, подчерта началник щабът.

В случай на смърт на пациент, когато близките са под карантина. Има проблем с това, погребението се налага да изчака, каза ген. Мутафчийски, като даде пример с такъв пациент, който се е наложило да остане в хладилник.

Домовете за възрастни хора. Нямаме такова огнище. Служителите от РЗИ следят особено внимателно.

Нашият режим е либерален, подчерта многократно ген. Мутафчийски. Той подчетра, че сега другите страни започват да свалят мерки, които ние въобще не сме въвеждали.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини