16 °C

Борисов вчера ли научи, че Мавродиев обслужва Пеевски и Вълка

Мерките на управляващите за справяне с кризата, породена от пандемията Ковид-19, могат да бъдат разделени на две групи: насочени към ограничаването на разпространението на заболяването и такива, които засягат неблагоприятните стопански последици. 

Петър Чолаков - DW

Първите, предложени от Националния оперативен щаб - физическо дистанциране, строги санкции за нарушаване на карантината и т.н. дават ефект. Благодарение на това, че бяха наложени от самото начало, ситуацията за момента изглежда под контрол и оценката следва да е положителна.

Не така стоят нещата с икономическите лостове, задвижени заради Ковид-19. Тук виждаме съчетание от три неща: хаос, популизъм по принуда и доволна доза арогантност.

Една схема, която не работи

Широко „рекламираната” схема 60/40 не мотивира работодателите да задържат служителите си.

Безработните нарастват с хиляди ежедневно, увеличава се делът на онези, които са изпаднали в безтегловността на неплатения отпуск. Ръстът на безработицата през 2020 година вероятно ще е поне 2 процента по-висока спрямо 2019, т.е. тя ще достигне минимум 6.2%.

Забележете: последните промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение озадачиха дори социалната министърка Сачева. И за нея не е ясно каква част от осигуровките ще поеме държавата; липсват разчети дори за колко души би стигнала помощта.

Все още държавата не е започнала да изплаща нищо, а множество фирми, особено в сфери като ресторантьорство, туризъм, транспорт и пр. вече са жестоко засегнати.

И след последното доизкусуряване на схемата 60/40, от Българска стопанска камара и АИКБ посочиха, че тя остава неработеща. От нея няма да могат да се възползват и собствениците на малки фирми, които се осигуряват като техни управители. Те попадат в групата на самонаетите лица, които евентуално ще получат прочутите безлихвени кредити от 1500 лв.

Популизъм по неволя

А какво да кажем за популизма по неволя? Депутатите „посегнаха” на заплатите си едва след като се надигна вълна от недоволство, че ще се сдобият с поредното увеличение на доходите си тъкмо в условията на пандемия. Как, ако не като показна арогантност, да определим призива на г-жа Караянчева към „смирение” или пък изказването на министър Горанов за „маргиналите”?

Впечатлява и юнашкото доверие, което мнозинството гласува на Българска банка за развитие (ББР), която ще разпределя 700 млн. лв. от средствата за справяне с кризата. Нима кредитът от 75 млн. лева, отпуснат от ББР на фирма с приход от 2000 лева, е атестат за отговорно поведение? Опитът на изпълнителния директор г-н Мавродиев да обясни кредита не е убедителен. Какъв е интересът на ББР да „инвестира” в портфейли с лоши кредити на частни банки? И дали не става дума за услуги между „приятели”?

Фаворитите на властта?

Тази сутрин премиерът разпореди да се уволни целия борд на ББР. Зрелищен кризисен пиар, но след дъжд качулка… Това ли е първият сигнал за нередности в ББР? Вчера ли е научил г-н Борисов, че ББР, ръководена от кадъра на ГЕРБ г-н Мавродиев, обслужва образцови бизнесмени като Делян Пеевскии Румен Гайтански-Вълка?

Хайде, поне този път, да минем без скъпоструващо на данъкоплатците театро! Не би било изненада ако президентът обърне внимание върху странния фаворитизъм на властта към ББР. Но нито г-н Радев, нито парламентарната опозиция, макар че тя е с твърди скромни възможности, биха могли истински да дисциплинират управляващите. Както показа и скандалът с ББР, само общественият гняв би могъл, поне временно, да ги стресне.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Bw
  BW
  36 0
  12:41, 10 апр 2020
  Самият Борисов обслужва Пеевски.
  • Не
   НЕ
   17 0
   09:19, 11 апр 2020
   Народа научи вчера. Някои де. Някои още спят.
 • 2
  60
  60 на 40
  18 -2
  12:46, 10 апр 2020
  Схемата 60 на 40 не работи защото 90 % от икономиката и всякакъв микро и макро и т.н. бизнес в БГ е само и единствено източване на ДДС. Колко са на брой работодатели, които осигуряват реално и каква част дават под масата едни крадени пари? Няма как единствения изряден данъкоплатец в държавата да е самата държава!!!
  • Аз
   Аз
   7 -14
   13:45, 10 апр 2020
   Ти знаеш ли че ако работодателят осигурява реалнно... Виж коментара
  • Аз
   Аз
   22 -3
   13:49, 10 апр 2020
   Малкия бизнес печели по малко от колкото плаща на държавата данък и осигуровки... За какъв бизнес ми говориш ти... ??
 • 3
  Ку
  кумчо
  13 0
  13:05, 10 апр 2020
  Вълк влачи камион.
 • 4
  Ве
  Ветеран.
  3 -8
  15:08, 10 апр 2020
  Защо като пиша истини не ми ги качвате а се спират... Виж коментара
  • Мо
   Моля
   8 0
   05:20, 11 апр 2020
   Моля те, включи си настройките!
 • 5
  Ве
  Ветеран.
  4 -2
  15:09, 10 апр 2020
  Сметките им.
 • 6
  Ве
  Ветеран.
  5 -2
  15:24, 10 апр 2020
  Другари бизнесмени вие работите против държавата и против хората дано то вирус ви подскаже че без хора народ и здрав народ вие сте в колапс свършвате и дано народа вземе да си цени труда ся ще почнат кризата ни удари ще намалят заплатите ся почва театъра а машини пройзвадства им си стоят като почнат пак ще вадят ама пак нас ще режът търсят повод а после магазините празни заведенията дайте 50% от печалбата си на държавата и хората да видите а вие 15 давате всичко на вас ама вие сте една шепа хора и цял народ страда и нищо не върви за това
  • Ге
   Георги
   8 -1
   08:34, 11 апр 2020
   ВЕТЕРАН,приятелю първо научи граматиката в българския език и тогава коментирай другите.
 • 7
  Ед
  Един от народа.
  7 -1
  15:31, 10 апр 2020
  Да сега се получава така че ние трябва да съчувстваме на бизнеса който до вчера въртя милиони хиляди левове и евро а ние пак си викаме само да сме здрави пак взимаме всичко реално и чесно щото сме такива а те уреваха уртълъка а за съжаление сме ние с левчетата само как да ги завъртим посоки много но левчета няма с те осигоряванета на минимални заплати дето ни лъжат атва е кои са виновни бизнеса дето се ненаядаха и никога няма да се наядат дано вируса ги държи година ние ще прикараме за тях не е сигорно ха ха
 • 8
  Вс
  ВСИЧКО Е ВЪВ ВЯРАТА
  7 -1
  09:22, 11 апр 2020
  Един народ който няма страх от бога .тоя народ прецаква сам себе си. Работодателите не са ли българи. Политиците не са ли българи. Вярата .вярата е загубена и ще страдаме. Няма страх от бога. Накрая всичко ще стане ла-йна.
Последни новини