15 °C

Ето за какво ще отидат паричните дарения за борба с COVID-19 в Асеновград

В община Асеновград заседава комисията, чрез която ще се осъществява контрол върху разходването на даренията от дарителската сметка, открита от Общинския оперативен щаб за борба с COVID-19 в полза на болницата в града. Председателят й зам.-кметът Теньо Манолов подчерта, че ситуацията предполага, че предварителните разчети, представени от управителя на МБАЛ – Асеновград д-р Иван Червенков, са прогнозни, тъй като за кратко време и в среда на непрекъснато променящи се пазарни цени, е трудно да се посочат конкретни стойности. Още един важен въпрос е, че някои от апаратите дори липсват на пазара. Към прогнозния си отчет д-р Червенков е приложил и оферти за закупуване на оборудване и консумативи. В доклада си той е описал предложения, придържайки се към възможно най-ниски цени, но съобразено и със срока на доставка.

На заседанието стана ясно, че някои от благодетелите, включили се в дарителската кампания, са посочили в конкретно какво желаят да бъде закупено със средствата. „Волята на дарителя е неприкосновена и доктор Червенков ще се съобрази с нея“, категоричен бе зам.-кметът Манолов. И допълни: „Нашата задача е да приемем дали е допустимо така предложеното разходване на средствата. Ще бъде осъществен и последващ контрол, когато консумативите и оборудването бъдат закупени. За мен е много важно да се проконтролира превантивно разходването на дарителските средства, за да не се допуснат недоразумения“.

Ето какво се предвижда да бъде закупено: защитни очила (115 броя – 1 380 лева); еднократни маски (500 броя – 540 лева); еднократни маски (4 080 броя – 3 672 лева); защитни дъждобрани (241 броя – 197,80 лева); шлемове – 30 броя (414 лева); гащеризони (73 броя – 1 805 лева); маски с филтър (30 броя – 450 лева); защитни очила (15 броя – 225 лева); калцуни високи (40 броя – 48 лева); еднократни маски (200 броя – 336 лева); хир. Ръкавици (10 000 броя – 420 лева); еднократни престилки – подсилена защита (500 броя – 4 900 лева); гащеризони (50 броя – 1 800 лева); бактерицидни лампи (10 броя – 2 340 лева + 3 броя – 264 лева); затворени аспирационни системи (100 броя – 3 630 лева); стерилизатор на въздух с плазмено поле (3 броя – 10 800 лева + 3 броя – 8 100 лева); озонов уред за дезинфекция (1 брой – 3 600 лева); респиратори (3 броя – има предложени няколко ценови предложения, които предстои да бъдат разгледани); пациентен монитор (20 броя – 40 000 лева); едноканална инфузионна помпа (4 броя – 5 540 лева); инфузионни помпи със спринцовка (6 броя – 11 318 лева); инфузионни помпи линия (2 броя – 3 773 лева); бифазен дефибрилатор (1 брой – 9 700 лева); ЕКГ апарат (1 брой – 2 790 лева); автоклав – 6 стерилни единици (1 брой – 84 000 лева). Общо необходимата сума за закупуване на посоченото е в размер на 202 511 лева. При осигуряване на 3 броя респиратори те ще бъдат закупени с оставащата от даренията сума – 97 489 лева, като в случай на недостиг лечебното заведение ще осигури необходимите средства.

МБАЛ – Асеновград е в готовност да отдели и финансиране в случай, че дарителската сметка се окаже недостатъчна, за да доплати разликата, с оглед осигуряване на посочените апарати, допълнителни консумативи и лични предпазни средства. Посочените консумативи и апарати са стартово необходими за дейността и при необходимост ще бъдат закупени допълнителни такива, информира сформираната вътреболнична комисия, състояща се от д-р Иван Червенков (управител на МБАЛ - Асеновград), д-р Георги Иванов (началник на Първо отделение по вътрешни болести), д-р Красимира Караманова (началник „ОАИЛ“), д-р Красимир Калинов (началник „Образна диагностика“) и д-р Миглена Спасова (началник Клинична лаборатория). В хода на закупуване са възможни леки корекции на цените поради изключително динамичната обстановка, пише в доклада си д-р Червенков. Към момента дарител е декларирал желание за закупуване от него на оборудвани болнични легла – 6 интензивни и 18 обикновени.

По време на заседанието бе взето решение, че така направения от д-р Червенков отчет получава подкрепа от общинската комисия. Решено бе, че управителят на МБАЛ следва да изготвя детайлен седмичен доклад и да го представя до края на работния ден всеки четвъртък. Отчетът трябва да съдържа брой и вид ползвани консумативи, който ще бъде представян пред Общинския оперативен щаб. Следва да бъдат представено разходооправдателни документи, както и приемно-предавателни протоколи. Целта е при необходимост да се докаже, че дарителските средства за разходвани по предназначение и отчетността да бъде представена пред обществеността, с цел прозрачност.

Председател на комисията – Теньо Манолов – зам.-кмет на Асеновград. Членове на комисията са Айтен Салим – директор на дирекция „АИО“, Васил Митов – началник на отдел „Счетоводно обслужване“, Иванка Гуглева – началник на отдел „Бюджет и човешки ресурси“, Драгомир Георгиев – председател на Общинския съвет, Матей Нейков – началник на „Икономическа полиция“ към РУ на МВР – Асеновград, д-р Красимира Караманова – началник отделение „ОАИЛ“ в МБАЛ.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В отлично настроение сте днес и с желание за приключения. Ще ви привличат предизвикателствата на планината, загадъчните хора и невидимото. Не се дразнете на околните, ако са на различна вълна. Не влизайте в конфликти и не критикувайте хората около вас. Вгледайте се и в техните желания и настроения.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще горите от желания за плътски и духовни удоволствия. Няма да ви липсва енергия за да си ги доставите. Настроението ви споделят и тези, които са около вас. Мнозина ще предприемат пътуване, което ще бъде все с цел развлечения. Дайте воля на желанията си, защото от утре ви очаква напрегнато ежедневие и сега е момента за пълно разтоварване.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С каквото и да решите да се занимавате днес, старайте се да овладявате чувствата си и не допускайте те да ви пречат в общуването с околните. Само така ще останете удовлетворени от себе си и от онова, което вършите. Човек от обкръжението ви ще ви помоли за нещо, с което бихте могли да му помогнете, не му отказвайте подкрепата си.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Разбирателството ви с хората около вас не е израз само на доброто ви възпитание, а и на вътрешната хармония, към която се стремите. Тя привлича към вас доброто и това се забелязва. Развитието на личен въпрос ще ви донесе повече положителни емоции, които има с кого да споделите.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В прекрасно настроение сте и успявате да го предадете и на близките си. Някои от вас, които до скоро са били завладяни от меланхолия, най-сетне я преодоляват и отново се радват на завидно добър тонус. Заслуга за това има и благоприятното развитие на важно за вас начинание, от което до голяма степен зависи и бъдещето ви.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете деня си спокоен, не го помрачавайте с тревожни мисли. Настроението ви ще бъде добро, ако забравите за служебните си проблеми. По-ведро се отнасяйте към нещата от живота, предстоят ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако си хабите нервите за всяка подробност.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако имате неотложна работа, свършете я, но като цяло денят не е подходящ за работа. От доста време обмисляте пътуване и сега е момента да осъществите този си замисъл. При всички случаи ще се разтоварите и ще се заредите с енергия.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нуждаете се от уединение. Останете сами със себе си и помислете къде бъркате във взаимоотношенията си с околните. Помислете доколко си заслужава прекомерната заетост и напрежение. С готовност се отзовавате на нуждите на вашите близки. Така или иначе те не могат без вас, но все пак не се самозабравяйте и опитайте да разберете и тяхната гледна точка
25 май 2020

Случаен виц

Последни новини