12 °C

611 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, 30 нови за денонощието (видео)

Общо 611 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг във четвъртък сутринта, 9 април. 

Новите случaи са 30 за денонощието, 13 от тях са хоспитализирани. Те са констатирани в София (18 случая), Кюстендил (4 случая), Смолян (2 случая), Сливен (2 случая), Стара Загора (1 случай), Пазарджик (1 случай), Пловдив (1 случай) и Добрич (1 случай).

Броят на обработените проби за последните 24 часа е 498.

Към момента 233 се намират под лекарско наблюдение в болнични условия, 27 от тях са в интензивни структури.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 33 - 5.4% от заразените. 

Общо починалите са 24.

48 са излекуваните.

1016 полицейски служители са изследвани. 1007 са с отрицателен резултат. Двама са с данни за новозаболели, с ИГМ антитела. Седем са с резултати, които показват, че вече са имали среща с коронавируса и имат изградени антитела. Един е със симптоми на заболяването, но с отрицателен резултат, той ще бъде изследван допълнително. Резултатите: не можем да разчитаме на масов имунитет, няма масово разпространение все още, не е време да се мисли за отслабване на мерките. Това съобщи д-р Ангел Кунчев.

Подобни са резултатите от скрининговото изследване сред военните, каза ген. Мутафчийски. Съвсем уместна е позицията на правителството, че на този етап няма смисъл от масово тестване.

Фалшиви медикаменти в социалната мрежа. Наказателният кодекс не предвижда мерки и наказания за този случай, каза ген. Мутафчийски. Следим случаите на подобни недостоверни или направо фалшиви медикаменти и съвети в интернет, каза той.

Популацията в България все още е далеч от натрупване на имунитет, показват резултатите от тестове в ромски квартал. В световен мащаб специалистите не говорят за натрупване на имунитет, никъде не се разчита на това и не се знае дали въобще това ще се случи. Това, което се препоръчва по света е ограничаване на разпространението на коронавируса. "За Швеция не ми говорете", ядоса се началникът на щаба.

Неосигурена жена със съмнение за коронавирус. Ако с ПиСиАр тест се потвърди коронавирус, жената ще бъде веднага намерена от РЗИ и полицията. Тогава се установяват контактите, обясни ген. Мутафчийски. В случай, че има нужда от болнично лечение, то се поема от нас, които се осигуряваме, отговори на въпроса генералът.

Излекуваните от коронавирус. Симптомите могат да останат след изчистването от коронавируса и пациентът е изписан. Той следва да се обади на личния си лекар при влошаване.

Нямаме никакъв имунитет, отговори ген. Мутафчийски на въпрос относно разходките в парковете през уикенда. Няма никаква медицинска логика да се отслабват мерките. Няма достатъчно данни какво се случва с болните, когато да изградили имунитет, колко трае този имунитет. Четем в литературата само за случаи на повторно заразяване, поясни ген. Мутафчийски.

Има ли италиански геном, който е по-опасен? При всяко предаване, вирусът придобива свойства да се предава по-лесно и тежестта на заболяването става не толкова тежко. Установени са няколко мутации, отговори проф. Кантарджиев. Мутацията S, която направи към 70% от текущите случаи, има повече хроничнио протичане, не толкова повишена смъртност. При нея вирусът се захваща по-добре за човешките клетки.

Вирусна инфекция най-лесно са преодолява, ако се вземат мерки в началото, каза професорът. Още при първите болки в гърлото или хрема, лично той препоръчва да се вземат всички мерки, които знаем от бабите си. Кашлицата идва към шестия ден, по-добре да се предотврати пневмония, преди този момент.

Не мутацията е причина за голямата смъртност в Италия, а ненавременните мерки. 35% е по-голяма смъртността в Швеция, отколкото у нас, заради либералните мерки, допълни ген. Мутафчийски.

Защитните облекла на медиците в Монтана и Видин. Ген. Мутафчийски изчете дълъг списък на защитни материали, доставени в РЗИ и болниците там. Питането беше относно снимани в болница хора с облекла от резерва за химическа защита. Те са за персонал с логистични функции обясниха за пореден път от щаба, с тях не могат да се извършват медицински манипулации. Предназначението им е да предпазват персонала при дезинфекцията на помещенията.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ст
  статистика
  5 0
  10:43, 9 апр 2020
  6% от пробите дават положителен резултат. Ако се тестват всички хасковлии, около 4 000 ще се окажат заразени.

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
31 май 2020
Последни новини