Турция поставя под контрол износа на лимони заради пандемията

Турция поставя под контрол износа на лимони на фона на повишеното търсене на вътрешния пазар във връзка с пандемията от коронавируса, предаде в."Хюриет дейли нюз", като се позовава на официално съобщение, публикувано днес в турския Държавен вестник.

Ограничителната мярка се въвежда от днес и ще бъде в сила до 31 август тази година. За износ на лимони ще се изисква предварително разрешение от министерството на земеделието и горите, посочва турският телевизионен канал НТВ, като цитира официалното съобщение.

Лимони се използват за производството на традиционен одеколон, начиран в Турция "колоня", който съдържа лимонов екстракт и спирт и се употребява широко за дезинфекция на ръцете. Освен това лимоните, които са богати на витамин С, се консумират много в условията на коронавируса с цел повишаване на имунитета, отбелязва в."Хюриет дейли нюз" и посочва, че цените на лимоните рязко са скочили от началото на пандемията.

Вестникът припомня, че в рамките на мерките за борба с коронавируса Турция наложи ограничения и на износа на медицинско оборудване, по-специално на респиратори и защитни облекла. За износ на медицинско оборудване е необходимо предварително разрешение от турското здравно министерство.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини