Депутатите даряват заплатите си

Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват. Така те ще отиват по сметките на здравното министерство. Това за мен е по-правилното решение отколкото просто да останат в бюджета. Това заяви пред NOVA председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. 

Депутатите, членовете на Министерския съвет, членовете на политическите кабинети, ръководителите на държавни агенции да не получават възнаграждения от 1 април до края на извънредното положение, гласува парламентът.

"За" бяха 170 народни представители.

Предвижда се след удръжки на данъци, на здравни и социални осигуровки, възнагражденията да бъдат привеждани по сметка на Министерството на здравеопазването за превенция и лечение на заразените от коронавируса.

Предложението дойде от Красимир Ципов /ГЕРБ/ след края на дебатите по промените в закона за мерките при извънредното положение. То обобщава и идеите, обсъдени по-рано днес, на НФСБ и на Йордан Цонев от ДПС.
Първоначалният проект на ГЕРБ предвиждаше от 1 април до края на извънредното положение депутатските заплати да не се преизчисляват по определения механизъм, ако са по-високи от размера им от декември 2019 г.

БСП оттегли предложението си възнагражденията на народните представители да бъдат замразени на ниво от края на мандата на предишното /43-то/ Народно събрание.

"Воля" също се отказа от намаляване на основното възнаграждение от 1 април на нивото на минималната работна заплата за страната.

Това направиха и от ПГ "Обединени патриоти", които искаха месечните възнаграждения да са 50 процента от брутните възнаграждения, като това да важи и за членовете на Министерския съвет.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини