Депутатите се карат за заплатите си, ще гласуват промените в бюджета и мерките за извънредното положение

Започна извънредното заседание на парламента, на което депутатите трябва да обсъдят актуализацията на бюджета, намаляването на своите възнаграждения, намаляване на глобите за нарушение по времето на извънредните мерки, условията, при които туроператорите ще връщат пари за предплатени почивки, както и условията, при които държавата ще субсидира по схемата 60/40 заплатите на служители на фирми в затруднено положение.

Първа точка днес е замразяването на ръста на депутатските заплати.

БСП е внесла предложение заплатите на народните представители да бъдат върнати на нивата на тези от предходния парламент - не само по време на извънредното положение. "Воля" предложи, докато трае извънредното положение, депутатите да получават минималната работна заплата от 610 лева. Предложението на ГЕРБ е да се отмени индексацията от 1 април за времето на извънредното положение. За това настоя премиерът Борисов. Така вместо увеличената заплата от 4284 лева, те ще получават основна заплата от 3747 лева. За този период на партиите няма да се изплащат партийни субсидии, гласи предложението на управляващите.

ДПС подкрепя проекта на ГЕРБ - в условия на криза този жест на съпричастност е необходим, обявиха от групата.

Крум Зарков от БСП заяви, че не е справедливо моделът да следва нарастването на средната работна заплата, защото тя расте по-бързо от масовите възнаграждения.

В дневния ред на заседанието е замразяването на депутатските заплати, второто гласуване на Закона за държавния бюджет и второто четене на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. 

Първа точка в дневния ред на депутатите е замразяване на заплатите на народните представители на нивото от декември м.г. за времето на извънредното положение, което се прави по разпореждане на премиера Бойко Борисов. От 1 април основното депутатско възнаграждение трябваше да стане 4284 лв., но сега ще остане 3747 лв., с което ще бъдат замразени и заплатите на президент, премиер, министри и други. По предложение на ГЕРБ партиите няма да получават субсидия по време на извънредното положение. 

БСП предложи основните депутатски заплати да бъдат замразени на нивото от предходния парламент, но не само за времето на извънредното положение, а по принцип. Това значи 2976 лв. основно възнаграждение.

ВОЛЯ предложи за периода на извънредното положение депутатите да получават минимална работна заплата, т.е. 610 лв.

ВМРО разкритикуваха ГЕРБ, че вече две години не придвижва идеята им заплатите на депутатите да се индексират като пенсиите, т.е веднъж годишно. Малкият коалиционен партньор предложи заплатите на депутати, министри, премиер и президент да бъдат намалени наполовина, но за целия период на икономическата криза.

Народните представители ще приемат и актуализацията на бюджета за т.г., с която се позволява до 10 млрд. лв. държавен дълг.

Депутатите трябва да приемат окончателно и промени в закона за извънредното положение, с които ще намалят глобата за неспазване на мерките - 5000 лв. остава само глобата за неспазване на карантина, а за нарушаване на останалите ограничения, в т.ч. и за разходка в парка, става от 300 до 1000 лв. за първо нарушение. По предложение на ДПС ще бъде прието държавата да поема не само 60 процента от заплатите, но и от осигуровките на пострадалите бизнеси.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини