23 °C

Хакер откри начин да получи достъп до уебкамерата на всеки Apple компютър

Apple се прослави с репутацията на компания, приоритизираща сигурността на потребителите си повече от всичко. Въпреки това не е невъзможно да се открият някои пробиви в операционните системи iOS и MacOS, които да доведат до нежелани проблеми. За такъв експлойт в Safari браузъра сподели експерт по виртуална сигурност. Според неговите думи използването последователно на три бъга в програмата може да доведе до пълен контрол на хакера над камерата и микрофона на обикновения потребител.

Райън Пикрен откри уязвимостите в края на миналата година. В своя демонстрация той разкри, че единственото, което потребителят трябва да извърши, е да кликне върху един специално подготвен линк, за да се даде достъп. Пикрен сподели:

„Safari насърчава потребителите да запазят своите предпочитания за разрешения за сайтове, като например дали да доверява микрофона и камерата на Skype. Това, което един хакер може да направи… е да създаде зловреден уебсайт, който от гледна точка на Safari може да се превърне в „Скайп“. Сайтът ще има същите разрешения, които давате на другия Skype, което значи, че хакерът може да ви снима, да ви слуша и дори да стартира споделяне на екрана.“

Пробивът е резултат всъщност от няколко непроверени реда в кода. Така например Safari дава същите разрешения на сайтове дори ако имат различни URL представки (като http://example.com и fake://example.com). Пикрен твърди, че може да вгради опасни скриптове към свои производни варианти на сайтове, които да излъжат Safari. Експлойтът се проявява при iPhone, iPad и Mac устройства. Нито една от уязвимостите всъщност няма общо със защитите на самия хардуер или защитата на Safari срещу зловредни сайтове за достъп до сензорите. Вместо това, едва ли не, трикът работи на принципа на „телефонната измама“ – Safari се залъгва, че отваря познат сайт, и активира всички разрешения. Пикрен допълни:

„Тези бъгове са много стари дупки в защитата на WebKit ядрото отпреди години. Преди едва ли са били толкова опасни, както сега…“

Пикрен представи доклада за пробива в софтуера на Apple в средата на декември миналата година. Корпорацията от Купертино му е отговорила още на следващия ден, че вече проверява бъговете. Според програмиста, Safari е основното звено, водещо до уязвимости в защитата едновременно в персоналните компютри и мобилните устройства на Apple. Разликата в тяхното функциониране е много малка.

Пробивите са елиминирани с ъпдейти в браузъра и системата през януари и март. Според Пикрен след валидацията на експлойтите Apple му е платила 75 хиляди щатски долара. Компанията вече е много по-щедра към потребители, представящи информация за потенциални бъгове. Това отчасти се дължи на факта, че Apple скъса с повечето външни фирми, занимаващи се с виртуална сигурност.

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини