15 °C

522 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас (видео)

Общо 522 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в неделя сутринта, 5 април.

Новите случaи са 24 за денонощието. 

Последните положителни проби са констатирани в София (13 случая), Стара Загора (3 случая), Бургас (1 случай), Перник (2 случая), Сливен (2 случая), Русе (1 случай), Пловдив (1 случай) и Кърджали (1 случай).

192 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 26 от тях са в интензивни структури.

От всички 522 диагностицирани – 299 (57%) са мъже и 223 (43%) жени.

Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-малкият – на 1 година.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 23 души.

Новите смъртни случаи са 4. Общо починалите са 18

Мъж на 54 г. е починал в болница “Света Анна”. Пациентът е страдал от ХОББ, диабет и хипертония, дал е и положителна проба за коронавирус.

Също в УМБАЛ “Света Анна” е починал и 86-годишен мъж, също с положителна проба за COVID-19. Пациентът е бил с белодробна недостатъчност и сърдечни заболявания. 

В "Пирогов" е починала 48-годишна жена. Била е с кетоацидоза (декомпенсиран диабет) и доказана коронавирусна инфекция. Хоспитализирана е в „Пирогов", където е била поставена на апаратна вентилация. Въпреки усилията на медицинския екип, жената е починала.

Мъж на 49 години е починал в "Пирогов", той е приет е тежко състояние, бил е интубиран.

37 са излекуваните и изписани от лечебните заведения граждани.

Завръщащите се от чужбина. Усилията са съсредоточени към откриването на случаи в страната, трафикът от чужбина е минимален. Около 37% са заразените, свързани с някакво пътуване, не само работа, а почивка, ски. Сега повечето от случаите са вътрешни в страната, поясни ген. Мутафчийски.

Приоритетите за тестването. Всички болестни прояви на медицинския персонал трябва да се изследват. Второ - всички първи прояви на болестно състояние в по-големи затворени колективи във финансова, икономическа дейност. Трето - всички случаи на двустранна пневмония. Утре се откриват още лаборатории в София - в "Пирогов" с ПиСиАр, в "Св. Анна" - с генетичен материал. Това отговори проф. Кантарджиев на въпрос за приоритетите при тестване. В Пловдив и в Плевен тази седмица ще заработят лаборатории. В Бургас лабораторията вече работи и по двата метода. Дневният капацитет ще се увеличи до над 2500 теста.

Профилактика. Единствената резултатна мярка е физическото дистанциране. За болест, която няма лечение, за прфолактика е трудно да се говори. Изолацията е единствената доказана, че дава някакъв ефект, каза ген. Мутафчийски.

В Европа смъртността се движи около 5%. Вероятно причина е застаряващото население, закъснели мерки, малко тестове, но засега е по-висока от тази в Китай - 3.5%.

Грипната ваксина. Не е доказана връзка между имунизацияата срещу сезонен грип и заболеваемостта от новия коронавирус. Комбинацията между едновременното разпространение на сезонния грип и коронавируса се показа като много лоша в Китай. Като цяло в България срещу сезонния грип двойно повече са имунизирани тази година, а и грипната ваканция изигра възпиращо действие. Така че населението е в добро общо състояние, което може да е помогнало за по-леко проявяване на новия коронавирус, каза проф. Кантарджиев.

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  По
  Порчо
  11 -5
  10:57, 5 апр 2020
  Колко души са изследвани вчера в Хасково? А колко за времето на обявена пандемия? Имаме ли реална представа за ситуацията в момента? Какво се прави за намиране и изолиране само на заразените? Или се чака някой сам да се обади вече в напреднал стадий на болестта? Защото т.нар. мерки с нищо не решават ситуацията. Все едно да вкараш всички хора в затвора и да се дървиш как си преборил престъпността.
  • 11
   11111
   7 -2
   11:57, 5 апр 2020
   това е мечтата на всеки политик-няма тестване-няма КОРОНА...
  • По
   Под карантина
   11 0
   12:38, 5 апр 2020
   Порчо, няма кой да ти отговори- глас в пустиня! Със симптоми но без температура МБАЛ Хасково не те приема, тестовете освен в София, не са надеждни- самия "Годжи" го казва, а много от карантинираните нямат съвестта да спазват. Така че в Божиите ръце сме....
  • До
   до Порчо
   3 -5
   12:43, 5 апр 2020
   Специално искам да те помоля да почетеш малко повече в интернет за надеждноста на тестовете.Не са надеждни. Направи ли ти впечатление как единият от двамата болни в Хасково имаше всички признаци на първото тестване, а даде отрицателен резултат.Лекарите от хасковската болница са решили да го тестват втори път. На второто тестване даде положителен тест. Проблема е че е много голяма вероятноста теста да не показва правилно.За това и няма масово тестване.Аз напълно подкрепям мерките които се вземат.Всички виждаме че те дават резултат.Обаче добре ще намалим болните и проблема ще затихне за два месеца да речем.Ами после какво ще правим? Ще продължаваме да сме със затворени граници ли? Ще спрат да ходят в чужбина да работят и да се връщат ли? Какво ще правим след 2 месеца питам аз?
  • По
   Порчо
   6 0
   13:14, 5 апр 2020
   Как разбираш, че дават резултат, когато няма реално и сравнително обширно тестване. Какво очакваш, да виждаш падащи хора по улиците или бродещи, като живите-мъртви ли?
   И по-добре каквито и да е тестове, па макар и някакъв процент да не е достоверен, отколкото никакви тестове!
   И аз това питам. Какво ще правим след два или пет месеца, когато нямаме изградена система за откриване и контрол на Ковид-19? Ще си стоим в къщи, като затворници ли?
  • Всяка !!!! Нормална Държава в света взе 3 мерки:
   - тестове
   - пари без връщане ! в джобовете на хората
   - пари без връщане ! в джобовете на малките фирми - до 100 човека
   .....
   Обаче България НЕ е Нормална Държава , а Халифат на Мутрите и Бейовете
 • 2
  Пу
  Пурко
  12 -4
  11:50, 5 апр 2020
  Клоунът от снимката продължава да лъже и манипулира.
  • Ам
   АмериканскиХойКосмат
   2 0
   15:08, 5 апр 2020
   Ако Джуджето Пинг-Понг Манафчиев
   се покаже по Американска телевизия на Пресконференция
   и се държи толкова арогантно
   директно ще го убият с камъни и ще му отнемат лекарски права
 • 3
  Хм
  хм
  9 0
  12:51, 5 апр 2020
  пандемията си е пандемия.За съжаление се имаме за много голяма работа а се видя че в такива случаи сме безсилни.Лошото също така е, че в такива моменти властите полека лека гледат да вземат надмощие над гражданите и да използват момента за да понамалят свободите, да подслушват повече, да ни следят повече и т.н.И това им се отдава защото хората са уплашени.Трябва да сме внимателни не само заради пандемията ами и заради всички мерки които ще се предприемат заради нея.
 • 4
  До
  Донев
  11 -2
  13:01, 5 апр 2020
  Според СЗО, който препоръчва все по-категорично да се правят масови тестове, в България са направени едва 566 теста!!! Вие разбирате ли какви идиоти ни управляват, какви униформени некадърници се правят на фюрери, и каква измама е всичко, заради това да ни държат в диктатура? Кретени, обяснете след като свалите все някога „извънредното положение“, с което нищо друго не постигате, освен диктатура, къде на майната си „ще се скрие коронавируса“ и как ще отчетете „спад“ след като сте тествали микроскопична част от населението?! Що за безумници сте, бе, Хунта!
  • Ба
   Бай Ставри
   7 -2
   13:17, 5 апр 2020
   Скоро, много скоро очаквам Диктаторът и шайката му социално дистанцирани при мен, в Софийския централен!
  • До
   До бай Ставри
   2 0
   15:10, 5 апр 2020
   Само губене на време
   - директно се пращат при Св.Петър - той да се оправя грешници ли са или праведници
   ....
 • 5
  Ол
  Оля
  10 0
  13:02, 5 апр 2020
  Ние сме като Украйна и там не тестират и там имат малко заразени като у нас. Направо си кажете нямаме тестове за простолюдието и не го тестираме, но имаме медии за да го плашим и извънаредно положение за да го държим да не мърда. Защо тази епидемия я минаха по военния закон а не по закона за бедствията може би имат информация че това е биологическа атака а ние нямаме гражданска защита а имаме пожарна с много пожарникари.
  • Ко
   Комуниста Доналд Тръмп
   2 0
   15:15, 5 апр 2020
   Всяко Американско семейство получи безплатен чек за 4000 долара
   (1000 на възрастен , 500 на дете) за да имат пари за 1 месец + Още толкова ако продължи другия месец
   .....
   + 500 долара / седмица за 16 седмици за всеки съкратен
   .....
   А на вас ще ви дават заеми от Банките на Мутрите и бейовете
   ....
   защото Мутрата от Банкя е Мутрократ :))

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В отлично настроение сте днес и с желание за приключения. Ще ви привличат предизвикателствата на планината, загадъчните хора и невидимото. Не се дразнете на околните, ако са на различна вълна. Не влизайте в конфликти и не критикувайте хората около вас. Вгледайте се и в техните желания и настроения.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще горите от желания за плътски и духовни удоволствия. Няма да ви липсва енергия за да си ги доставите. Настроението ви споделят и тези, които са около вас. Мнозина ще предприемат пътуване, което ще бъде все с цел развлечения. Дайте воля на желанията си, защото от утре ви очаква напрегнато ежедневие и сега е момента за пълно разтоварване.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С каквото и да решите да се занимавате днес, старайте се да овладявате чувствата си и не допускайте те да ви пречат в общуването с околните. Само така ще останете удовлетворени от себе си и от онова, което вършите. Човек от обкръжението ви ще ви помоли за нещо, с което бихте могли да му помогнете, не му отказвайте подкрепата си.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Разбирателството ви с хората около вас не е израз само на доброто ви възпитание, а и на вътрешната хармония, към която се стремите. Тя привлича към вас доброто и това се забелязва. Развитието на личен въпрос ще ви донесе повече положителни емоции, които има с кого да споделите.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В прекрасно настроение сте и успявате да го предадете и на близките си. Някои от вас, които до скоро са били завладяни от меланхолия, най-сетне я преодоляват и отново се радват на завидно добър тонус. Заслуга за това има и благоприятното развитие на важно за вас начинание, от което до голяма степен зависи и бъдещето ви.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете деня си спокоен, не го помрачавайте с тревожни мисли. Настроението ви ще бъде добро, ако забравите за служебните си проблеми. По-ведро се отнасяйте към нещата от живота, предстоят ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако си хабите нервите за всяка подробност.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако имате неотложна работа, свършете я, но като цяло денят не е подходящ за работа. От доста време обмисляте пътуване и сега е момента да осъществите този си замисъл. При всички случаи ще се разтоварите и ще се заредите с енергия.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нуждаете се от уединение. Останете сами със себе си и помислете къде бъркате във взаимоотношенията си с околните. Помислете доколко си заслужава прекомерната заетост и напрежение. С готовност се отзовавате на нуждите на вашите близки. Така или иначе те не могат без вас, но все пак не се самозабравяйте и опитайте да разберете и тяхната гледна точка
25 май 2020
Последни новини