10 °C

522 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас (видео)

Общо 522 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в неделя сутринта, 5 април.

Новите случaи са 24 за денонощието. 

Последните положителни проби са констатирани в София (13 случая), Стара Загора (3 случая), Бургас (1 случай), Перник (2 случая), Сливен (2 случая), Русе (1 случай), Пловдив (1 случай) и Кърджали (1 случай).

192 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 26 от тях са в интензивни структури.

От всички 522 диагностицирани – 299 (57%) са мъже и 223 (43%) жени.

Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-малкият – на 1 година.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 23 души.

Новите смъртни случаи са 4. Общо починалите са 18

Мъж на 54 г. е починал в болница “Света Анна”. Пациентът е страдал от ХОББ, диабет и хипертония, дал е и положителна проба за коронавирус.

Също в УМБАЛ “Света Анна” е починал и 86-годишен мъж, също с положителна проба за COVID-19. Пациентът е бил с белодробна недостатъчност и сърдечни заболявания. 

В "Пирогов" е починала 48-годишна жена. Била е с кетоацидоза (декомпенсиран диабет) и доказана коронавирусна инфекция. Хоспитализирана е в „Пирогов", където е била поставена на апаратна вентилация. Въпреки усилията на медицинския екип, жената е починала.

Мъж на 49 години е починал в "Пирогов", той е приет е тежко състояние, бил е интубиран.

37 са излекуваните и изписани от лечебните заведения граждани.

Завръщащите се от чужбина. Усилията са съсредоточени към откриването на случаи в страната, трафикът от чужбина е минимален. Около 37% са заразените, свързани с някакво пътуване, не само работа, а почивка, ски. Сега повечето от случаите са вътрешни в страната, поясни ген. Мутафчийски.

Приоритетите за тестването. Всички болестни прояви на медицинския персонал трябва да се изследват. Второ - всички първи прояви на болестно състояние в по-големи затворени колективи във финансова, икономическа дейност. Трето - всички случаи на двустранна пневмония. Утре се откриват още лаборатории в София - в "Пирогов" с ПиСиАр, в "Св. Анна" - с генетичен материал. Това отговори проф. Кантарджиев на въпрос за приоритетите при тестване. В Пловдив и в Плевен тази седмица ще заработят лаборатории. В Бургас лабораторията вече работи и по двата метода. Дневният капацитет ще се увеличи до над 2500 теста.

Профилактика. Единствената резултатна мярка е физическото дистанциране. За болест, която няма лечение, за прфолактика е трудно да се говори. Изолацията е единствената доказана, че дава някакъв ефект, каза ген. Мутафчийски.

В Европа смъртността се движи около 5%. Вероятно причина е застаряващото население, закъснели мерки, малко тестове, но засега е по-висока от тази в Китай - 3.5%.

Грипната ваксина. Не е доказана връзка между имунизацияата срещу сезонен грип и заболеваемостта от новия коронавирус. Комбинацията между едновременното разпространение на сезонния грип и коронавируса се показа като много лоша в Китай. Като цяло в България срещу сезонния грип двойно повече са имунизирани тази година, а и грипната ваканция изигра възпиращо действие. Така че населението е в добро общо състояние, което може да е помогнало за по-леко проявяване на новия коронавирус, каза проф. Кантарджиев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    По
    Порчо
    11 -5
    10:57, 5 апр 2020
    Колко души са изследвани вчера в Хасково? А колко за времето на обявена пандемия? Имаме ли реална представа за ситуацията в момента? Какво се прави за намиране и изолиране само на заразените? Или се чака някой сам да се обади вече в напреднал стадий на болестта? Защото т.нар. мерки с нищо не решават ситуацията. Все едно да вкараш всички хора в затвора и да се дървиш как си преборил престъпността.
    • 11
      11111
      7 -2
      11:57, 5 апр 2020
      това е мечтата на всеки политик-няма тестване-няма КОРОНА...
    • По
      Под карантина
      11 0
      12:38, 5 апр 2020
      Порчо, няма кой да ти отговори- глас в пустиня! Със симптоми но без температура МБАЛ Хасково не те приема, тестовете освен в София, не са надеждни- самия "Годжи" го казва, а много от карантинираните нямат съвестта да спазват. Така че в Божиите ръце сме....
    • До
      до Порчо
      3 -5
      12:43, 5 апр 2020
      Специално искам да те помоля да почетеш малко повече в интернет за надеждноста на тестовете.Не са надеждни. Направи ли ти впечатление как единият от двамата болни в Хасково имаше всички признаци на първото тестване, а даде отрицателен резултат.Лекарите от хасковската болница са решили да го тестват втори път. На второто тестване даде положителен тест. Проблема е че е много голяма вероятноста теста да не показва правилно.За това и няма масово тестване.Аз напълно подкрепям мерките които се вземат.Всички виждаме че те дават резултат.Обаче добре ще намалим болните и проблема ще затихне за два месеца да речем.Ами после какво ще правим? Ще продължаваме да сме със затворени граници ли? Ще спрат да ходят в чужбина да работят и да се връщат ли? Какво ще правим след 2 месеца питам аз?
    • По
      Порчо
      6 0
      13:14, 5 апр 2020
      Как разбираш, че дават резултат, когато няма реално и сравнително обширно тестване. Какво очакваш, да виждаш падащи хора по улиците или бродещи, като живите-мъртви ли?
      И по-добре каквито и да е тестове, па макар и някакъв процент да не е достоверен, отколкото никакви тестове!
      И аз това питам. Какво ще правим след два или пет месеца, когато нямаме изградена система за откриване и контрол на Ковид-19? Ще си стоим в къщи, като затворници ли?
    • Всяка !!!! Нормална Държава в света взе 3 мерки:
      - тестове
      - пари без връщане ! в джобовете на хората
      - пари без връщане ! в джобовете на малките фирми - до 100 човека
      .....
      Обаче България НЕ е Нормална Държава , а Халифат на Мутрите и Бейовете
  • 2
    Пу
    Пурко
    12 -4
    11:50, 5 апр 2020
    Клоунът от снимката продължава да лъже и манипулира.
    • Ам
      АмериканскиХойКосмат
      2 0
      15:08, 5 апр 2020
      Ако Джуджето Пинг-Понг Манафчиев
      се покаже по Американска телевизия на Пресконференция
      и се държи толкова арогантно
      директно ще го убият с камъни и ще му отнемат лекарски права
  • 3
    Хм
    хм
    9 0
    12:51, 5 апр 2020
    пандемията си е пандемия.За съжаление се имаме за много голяма работа а се видя че в такива случаи сме безсилни.Лошото също така е, че в такива моменти властите полека лека гледат да вземат надмощие над гражданите и да използват момента за да понамалят свободите, да подслушват повече, да ни следят повече и т.н.И това им се отдава защото хората са уплашени.Трябва да сме внимателни не само заради пандемията ами и заради всички мерки които ще се предприемат заради нея.
  • 4
    До
    Донев
    11 -2
    13:01, 5 апр 2020
    Според СЗО, който препоръчва все по-категорично да се правят масови тестове, в България са направени едва 566 теста!!! Вие разбирате ли какви идиоти ни управляват, какви униформени некадърници се правят на фюрери, и каква измама е всичко, заради това да ни държат в диктатура? Кретени, обяснете след като свалите все някога „извънредното положение“, с което нищо друго не постигате, освен диктатура, къде на майната си „ще се скрие коронавируса“ и как ще отчетете „спад“ след като сте тествали микроскопична част от населението?! Що за безумници сте, бе, Хунта!
    • Ба
      Бай Ставри
      7 -2
      13:17, 5 апр 2020
      Скоро, много скоро очаквам Диктаторът и шайката му социално дистанцирани при мен, в Софийския централен!
    • До
      До бай Ставри
      2 0
      15:10, 5 апр 2020
      Само губене на време
      - директно се пращат при Св.Петър - той да се оправя грешници ли са или праведници
      ....
  • 5
    Ол
    Оля
    10 0
    13:02, 5 апр 2020
    Ние сме като Украйна и там не тестират и там имат малко заразени като у нас. Направо си кажете нямаме тестове за простолюдието и не го тестираме, но имаме медии за да го плашим и извънаредно положение за да го държим да не мърда. Защо тази епидемия я минаха по военния закон а не по закона за бедствията може би имат информация че това е биологическа атака а ние нямаме гражданска защита а имаме пожарна с много пожарникари.
    • Ко
      Комуниста Доналд Тръмп
      2 0
      15:15, 5 апр 2020
      Всяко Американско семейство получи безплатен чек за 4000 долара
      (1000 на възрастен , 500 на дете) за да имат пари за 1 месец + Още толкова ако продължи другия месец
      .....
      + 500 долара / седмица за 16 седмици за всеки съкратен
      .....
      А на вас ще ви дават заеми от Банките на Мутрите и бейовете
      ....
      защото Мутрата от Банкя е Мутрократ :))
Последни новини