Нова заповед: Работодателите да остраняват от работа при грипоподобни симптоми или ако не се носят лични предпазни средства

Работодателите задължително трябва да дезинфекцират работните места най-малко два пъти в рамките на работния ден, както и да създадат организация на работа, която да ограничи до минимум преките контакти между работниците и служителите в предприятието. Това са част от мерките за превенция на риска от разпространение на COVID-19, които се въвеждат със заповед на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева до отмяна на въведеното на 13 март извънредно положение.

Със заповедта работодателите се задължават да въведат пропускателен режим, който да гарантира, че на територията на предприятието няма да бъдат допуснати работници и  външни лица, които имат симптоми на остри заразни заболявания. Задължително е и осигуряването на  необходимите условия за спазване на лична хигиена на работещите, както и на лични и колективни средства за защита на персонала. При използване на служебен транспорт е необходимо дезинфекциране и проветряване на превозните средства след всеки курс.

Работниците и служителите с грипоподобни симптоми трябва да бъдат временно отстранени от работа. Същата мярка се прилага и в случай, че те не използват предоставените им лични предпазни средства.  

Изпълнението на всички мерки от заповедат трябва да се обсъдят в Комитетите/Групите по условия на труд в предприятията, а в предприятията с по-малко от 5 работещи – с всички работници и служители. Изпълнението на заповедта ще се контролира от Главната инспекция по труда.

Пълният текст на заповедта можете да видите тук:

На основание чл. 276, ал. 1 от Кодекса на труда, във връзка с чл. 36, т. 2 от Закона за здравословните и безопасни условия на труд и обявеното извънредно положение с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

НАРЕЖДАМ:

I. До отмяната на извънредното положение работодателите да прилагат мерки за превенция на риска от разпространение на COVID-19 в съответствие с вида и характера на дейността им, като осигуряват подходящи условия на труд, които включват най-малко:

1. Провеждане на извънреден инструктаж на работниците и служителите с акцент върху ограничаването на разпространението на COVID-19 и осигуряване на актуална информация за рисковете от зараза, в това число осигуряване на подходящи инструкции, информационни материали и указания за ползване на надеждни източници на информация.

2. Въвеждане на пропускателен режим, който да гарантира контрол и недопускане на територията на предприятието на работници и служители, както и на външни лица, с прояви на остри заразни заболявания.

3. Създаване на организация на работа, която да сведе до минимум преките контакти както между работниците и служителите, така и между тях и външните лица на територията на предприятието, а когато е възможно - спазване на дистанция от не по-малко от 1 – 1.5 м.

4. Задължително почистване и дезинфекция на работните места, санитарните помещения и местата за почивка и хранене. Дезинфекцията да се извършва не по-рядко от два пъти в рамките на работния ден/работната смяна, но не по-рядко от честотата, определена от производителя на използваните препарати. При сменен режим на работа да се извършва задължителна дезинфекция след приключването на всяка смяна.

5. Осигуряване на необходимите условия за спазване на лична хигиена на работещите: течаща топла вода, миещи препарати, салфетки и кърпи за еднократна употреба, дезинфектанти и други.

6. Осигуряване на добра респираторна хигиена на работното място чрез редовно проветряване на помещенията.

7. Осигуряване на необходимите лични и колективни средства за защита на работещите според спецификата на дейността - защитни маски за лице, ръкавици и други.

8. Дезинфекция и проветряване на превозните средства след всеки курс, при използване за служебен транспорт, като се сведе до минимум броя на работниците и служителите в превозното средство и им се осигурят защитни средства.

9. Временно отстраняване от работа на работниците и служителите, които проявят грипоподобни симптоми или когато работниците и служителите не използват предоставените им лични предпазни средства.

II. Изпълнението на мерките по т. I. да се обсъждат в Комитетите/Групите по условия на труд в предприятията, а в предприятията с по-малко от 5 работещи – с всички работници и служители.

Контролът по изпълнението на заповедта възлагам на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Д
    Д
    1 -1
    21:02, 2 апр 2020
    Тва и заглавието ви с грешки
  • 2
    Ра
    Работодател
    11 -2
    22:46, 2 апр 2020
    Тази овца , имала ли е някога фирма и била ли е работодател.
    Седи и нарежда отгоре, и си получава министерската заплата .
    Да си направи фирма ОВЦАТА ,и тя да си изпълни нейните предложения.
  • 3
    Ге
    Генев
    4 0
    11:49, 4 апр 2020
    Тази да взеве да си купи един вибратор с министерската заплата и да се го навре на едно място.
Последни новини