Социалната система: "Готвим се за най-лошото, надяваме се на най-доброто"

Според социалния министър Деница Сачева към момента данните за натиска върху социалната система не са застрашаващи. Така Сачева анализира представената от нея днес статистическа информация за натиска върху социалната система.

Министърът обаче уточни, че данните са динамични, всеки ден се променят и увеличават числата. Затова и поискахме актуализация на държавния бюджет, системите съществуват, имаме достатъчно средства към момента, но исканата актуализация е с оглед да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим в случай на най-лош сценарий, посочи тя.

"Готвим се за най-лошото, надяваме се на най-доброто", обобщи ситуацията министър Сачева.

По отношение на социалните помощи нарастването все още е малко, само с 2000 души, но все пак ние се намираме в началото на кризата, каза министърът на труда и социалната политика. Сега 23 хиляди души получават социални помощи в страната.

Сачева посочи, че към момента по Закона за семейните помощи се подпомагат 410 685 души, а по отношение на месечните помощи за деца до завършване на средно образование - 344 801, като общият размер на сумите, които варират, на месец са между 43 и 45 милиона лева.

Тя припомни, че по ОПРЧР 45 милиона лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа, като се очаква почти 45 000 души да бъдат обхванати в нея. Всеки, който има нужда от храна, медикаменти, от помощ за плащане на битови сметки, може да се обърне към съответната община. Всички общини са предоставили телефони за целта. Осигурено е и предоставянето на топъл обяд, който ще обхване 17 822 души, каза Деница Сачева.

Предстои предоставянето на индивидуални пакети с хранителни продукти, като има възможност още около 40 000 да бъдат обхванати с тази програма, съвместно с БЧК.

"Кризата има различни лица и измерения, като в момента в много български общини, в по-големите български градове, се появяват всички онези хора, които в обичайно време са невидими за нас - бездомните, просещите, каза Сачева. По думите й от МТСП мислят и за бездомните, затова програмата с БЧК ще бъде насочена и към тях. Министърът помоли кризисните щабове да идентифицират такива хора, за да им бъде предоставена помощ съвместно с БЧК.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ге
    Гешев
    3 -2
    13:38, 2 апр 2020
    Според вирусолога Академик Игор Гундаров епидемия няма,а политиците са
    „психо био терористи“.В закона има текстове за тероризъм и би трябвало
    Гешев да се самосезира!
    Интервюто в ютуб:Професор Гундаров:
    • Гу
      Гундарчук
      2 -1
      14:21, 2 апр 2020
      Обърни се към личния си лекар, да ти даде направление за психиатър.
    • 11
      11111
      1 0
      16:30, 2 апр 2020
      единственият политик тестван с психотест за последните 10 години е Президента...поради летателната си служба...на всичките други им личи че не са го минали
Последни новини