Катранджиев: Коронавирусът остава дълго и във въздуха, и по повърхностите. Дезинфекцирайте!

Обикновено вирусът преживява по повърхност дълго, защото попада там с капките, отделяни от кашлящи и кихащи хора, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Капките са опасни, защото ако е влажно и хладно, той може да живее дълго.

В круизен кораб се оказа, че във въздухоносната му система, която свързва всички помещения, вирусът преживява доста дълго, добави той.

Вирусът преминава през устата, носа и очите и е много препоръчително да се носят маска и очила, каза още Катранждиев на редовния брифинг на националния оперативен щаб тази сутрин. Всяка повърхност следва да се смята, че може да носи коронавирус, и да се дезинфекцира. Другата сериозна мярка е възможно най-честото миене на ръцете с вода и сапун.

Предстои откриване на лаборатория за изследване на коронавирус в болниците "Пирогов" и "Лозенец", в Столичната регионална здравна инспекция и в Плевен.

Кучетата и котките не могат да пренесат коронавируса, подчерта проф. Кантарджиев по повод сигнали за изоставени домашни животни. Всяка епидемия е изпитание за морала на обществото, добави още той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини