22 °C

Удължават срока на извънредното положение до 13 май?

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г., информираха от пресцентъра на МС. 

Ето и съобщението до медиите:

"България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя.

Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет."

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ге
  Генерала
  4 0
  18:36, 1 апр 2020
  Да се удължи срока!!!!Може до следващите избори!
 • 2
  Ер
  Ерейтора
  4 -2
  08:58, 2 апр 2020
  Горките чиновници от общината....... Ще се разсипят от работа върху себе си. Дано заместник кмета издържи.....Останалите ще изпукат не от вируси а от скука.
  Дерзайте!
 • 3
  Гр
  Грозьо
  3 -2
  10:37, 2 апр 2020
  Перфектната диктатура на криминалната мутра Боко.
 • 4
  До
  До ефрейтора
  1 0
  09:39, 4 апр 2020
  Така се решава демографската криза!Да си станал и ти чиновник там! Щеше да налекне на някого.
Последни новини