12 °C

Правителството предлага удължаване на извънредното положение до 13 май

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г.

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация  и за  борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя.

Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

 • 1
 • 2
  Ще
  Ще ни съсипят
  21 -2
  17:33, 1 апр 2020
  Правителството на Хунтата иска удължаване на извънредното положение до 13 май.
  Само до 13 май?
  Ама, моля ви се!
  Удължете го докато Боко се гътне!
  И без това няма народ, а само рая, която не го сваля от власт.
 • 3
  Ви
  вип
  17 -3
  17:35, 1 апр 2020
  Нещо друго не иска ли? на хората им писна от игричките им
 • 4
  Ба
  Бай Спиро
  20 -2
  17:36, 1 апр 2020
  Преди малко опитах да направя коментар в БЛИЦ по повод това, че според Галъп 80% от българите одобрявали извънредното положение. Написах, че има вероятност 80% от четящите точно този сайт и да одобряват мерките, но това не важи за останалите 99% българи и коментарът ми беше спрян с надписа, че съдържа забранени думи. Почудих се кое точно в него така разтревожи „наблюдаващия“ коментарите преди публикуването им, но реших да не си губя времето с днешните велики цензори …. Та така в нещото, наречено все още България – не можеш да ходиш, не можеш да говориш, не можеш да пишеш …
 • 5
  Че
  Четящ
  10 0
  17:41, 1 апр 2020
  „Центърът по вирусология в Бон, който оперира в рамките на местната клиника, обяви на обществеността първите резултати от изследванията за новия коронавирус, за да могат хората по-добре да оценят ситуацията, предава скопският телевизионен „Канал 5“. Проучване, проведено от лекари в центъра, установи, че коронавирусът не оцелява във въздуха, което означава, че не може да се вдишва, не остава върху плодове, зеленчуци, хляб и основният път на предаване е чрез въздушни капки. Това може да се случи чрез директен контакт с човек и често чрез контакт с ръце, ако след това контакта на заразеното лице си пипа носа или лицето. На повърхности като пластмаса и метал, COVID-19 остава най-много три часа, защото изсъхва, докато във вода оцелява по-дълго. Смята се, че коронавирусът се задържа дълго време на тоалетна чиния, мивка, в кухнята или на всички мокри повърхности, защото влагата удължава живота му. Това, което гражданите трябва да знаят, е, че той остава върху дрехите, но не са регистрирани случаи на инфектиране през дрехи и експертите от Бон дори изключват тази възможност. Единственият доказан начин на предаване е директният контакт със заразения човек. Носенето на маски и ръкавици е индивидуален въпрос, но в същото време не е необходимо, ако поддържате достатъчно разстояние и редовно миете ръцете си след контакти.“
 • 6
  Бе
  Бенджамин Франклин
  15 -2
  18:03, 1 апр 2020
  Онези, които са склонни да дадат свободата си за малко временна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.
 • 7
  Ев
  Евгения
  12 -2
  18:11, 1 апр 2020
  Та нали свободата е в основата на достойнството, за което всички ние – българите, хората, се борим, желаем, мечтаем... всеки ден? Достойнството започва от личната свобода, а личната свобода руши окови.
  Затова, приятели, никога не позволявайте да загубите своята лична свобода. Това е нещото, което Вие можете да направите. Но ако вие го направите, ще дадете пример и на друг, и на друг, и на друг... Да, свободата, е велика сила, велик идеал, за който си струва да се бориш. Защото...
  "Свободата, Санчо, е сладко нещо. От сладкодумците власт имащи не я чакай – с обещанията ще си останеш. Сладките неща те за себе си ги пазят. Я гледай за година власт само какви търбуси правят. Теб най-много с някое позагнило морковче да те залъжат. Свободата, Санчо, сам трябва да си я вземеш..." - „Дон Кихот де ла Манча“ на Мигел де Сервантес
 • 8
  Ша
  Шайка
  12 -2
  18:11, 1 апр 2020
  Онова смахнатото с каскета мълчи като пу.ка за изчезналият от държавния бюджет излишък от няколко милиарда лева.
 • 9
  Хо
  Хора замислете се малко!
  11 -2
  18:27, 1 апр 2020
  Не се поддавайте на масовата психоза! Няма нищо страшно! Четете повече и вземайте информация от различни източници! Сега поне има интернет! Замислете се поне малко! Ограничават ни свободата!
  Човек без свобода е роб! Ето някои мъдри цитати от велики личности за свободата:

  "Обичай свободата повече от живота." -Лудвиг ван Бетховен
  "За живот и свобода е достоен само този, който всеки ден влиза в бой за тях." - Волфганг фон Гьоте
  Няма такова нещо като малко свобода. Или са напълно свободен, или не си свободен. – Уолтър Кронкит
  Никой не е така безнадеждно поробен, както онези, които се заблуждават, че са свободни. – Йохан фон Гьоте
  Опасно е да бъдеш прав, когато управляващите грешат.
  Волтер
  Няма по-несвободен от охранявания човек.
  Венцеслав Константинов
  • 11
   11111
   2 -2
   19:40, 1 апр 2020
   Извънредно до 13.май годината не се пише но близки до първият предполагат че ще е годината с абитуриенския бал на щерката от Барцелона...
 • 10
  Ве
  Веси
  7 -4
  20:13, 1 апр 2020
  НО!!! Във всяко зло има и нещо добро. Колкото повече удължава „извънредното положение“, Боко Тиквата върви към погрома си, който ще дойде с дърве, тояги и сопи на гладните.
  Защото, когато окончателно тая рая я обезкървят, най накрая тая рая ще избухне от глада!
  И тогава, драги ми, Тиква, няма къде си скриеш дебелия задник! И Сретен Йосич ще ти се види Архангел небесен.
  Анадънмо, тъпако?!

  П.П. 430 заразени и обявиха катастрофа. Баси държавата, баси кочината! Някой компетентен да каже, моля, колко заразени от грип е имало през отминалите години и защо е нямало извънредно положение? Или барабар петко със „световните мъже“, че белким откраднем и още 10 милиарда?
 • 11
  V
  V
  1 -1
  23:59, 1 апр 2020
  600 евро на месец за всеки в сивата икономика в Италия, за да няма революция. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-31/italy-readies-emergency-cash-for-workers-in-underground-economy

  Тука трябва да хвърчат глави вече.
 • 12
  К.
  К. О.
  2 -6
  00:01, 2 апр 2020
  Абе вие нормални ли сте бе, кое правителство ще ма... Виж коментара
  • 🆗
   🆗
   0 -2
   10:26, 2 апр 2020
   Лапай, *****.

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
31 май 2020
Последни новини