35 °C

Дори компютър с размерите на Вселената не може да предскаже всичко

Фундаменталните ограничения за най-малките възможни дължини на време и пространство означават, че някои събития, подчинени на основните закони на физиката, никога не могат да бъдат предвидени, дори и с най-мощните компютърни симулации.

Проблемът с трите тела, който е математическа задача как три обекта обикалят един около друг според законите на движението на Нютон, е труден, поради едно свойство, наречено хаос. Хаотична система е тази, при която дори мъничката промяна в първоначалните условия на обектите, като техните позиции или скорости, има огромен ефект върху начина им на движение.

Това често се нарича "ефект на пеперудата" и означава, че е много трудно да се предвиди как ще се развият тези системи или математически ще се върне времето назад, за да се разбере откъде са започнали.

Голяма част от тази трудност идва от факта, че нашите компютри имат ограничена прецизност, така че дори и малките неясноти могат да разрушат симулацията на хаотична система. Но сега Тжарда Боехолт (Tjarda Boekholt) от Уиверситета Коимбра в Португалия и неговите колеги казват, че дори най-добрият възможен компютър във Вселената не може да реши този проблем.

Екипът използва изключително прецизни симулации, за да проучи дали липсата на точност е единственият проблем за прогнозирането на хаотични системи.

Те започват симулация на три черни дупки, обикалящи помежду си на разстояние един парсек или около 3 светлинни години. Оставят я да работи известно време, след което се опитват да ги върнат обратно към първоначалната им конфигурация. Те повтарят този процес 1212 пъти.

Ако е невъзможно да се върне обратно към първоначалната конфигурация на системата, това ще означава, че системата е непредсказуема. Екипът използва своите резултати, за да изчисли каква точност е необходима, за да се върне първоначалната конфигурация. Те откриват, че за около 5% от тройните системи ще трябва да се измери тази конфигурация с точност по-малка от дължина на Планк - най-малката възможна мерна единица за дължина и около  10-51 от първоначалното разстояние между черни дупки.

Това означава, че тези системи са дълбоко непредсказуеми.

„Дори и да имате разлика от порядъка на дължината на Планк, което е нелепо малко, някои сценарии все още ще са необратими“, отбелязва Боехолт. "Не можем да бъдем по-прецизни от природата",

В практически смисъл това означава, че има граница за нашата прогнозна сила, когато се опитваме да изследваме Вселената точно, защото дори най-мощният компютър, който някога би могъл да съществува, не може да симулира под дължината на Планк.

"Наистина има системи от три черни дупки и едно от последствията е, че опитът да се проследи движението на тези системи във всеки детайл наистина е невъзможно“, коментира Скот Тремейн (Scott Tremaine) от Института за усъвършенствани изследвания в Ню Джърси. „Не можете да предвидите движението не само заради фундаменталните неопределености в квантовия размер, но дори и за тела с астрономически размери.“

Това може да има и по-големи последици за това как разбираме самото време.

„Ако можехме да обърнем 100 % от случаите, тогава за три тела не би било възможно да определим стрелата на времето - нямаше да можем да различим кое е бъдеще и кое - минало“, отбелязва Бокхолт. "Но в 5 на сто от случаите можем да продължим напред, но не и назад, така че има асиметрия, която е тясно свързана със стрелата на времето."

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
02 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
02 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
02 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
02 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
02 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
02 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
02 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
02 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
02 юли 2020
Последни новини