19 °C

От утре ще може да се кандидатства за компенсации по схемата 60/40 в Агенцията по заетостта

От утре ще може да се кандидатства за компенсации по схемата 60/40 в Агенцията по заетостта. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет. Тя представи постановлението за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места.

Първите, които ще могат да кандидатстват са фирмите от секторите, които непосредствено са засегнати от заповедта на здравния министър.

Това са: търговия на дребно /без търговия с автомобили и мотоциклети/, сухопътен транспорт , пътнически и въздушен транспорт, хотелиерство, дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване, дейност на питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа, агентска и операторска дейност, организиране на конгреси и търговски изложения, предучилищно образование /включва се основно частен сектор - детските градини/, артистична и творческа дейност, други дейности в областта на културата, спортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих, поддържане на добро физическо състояние. След разговори с работодатели в Банско в тази графа са включени и други икономически дейности, конкретно за работодатели, които са преустановили дейност, осъществявана на територията на отделни населени места, в които със заповед на държавен орган са въведени противоепидемични мерки на основание на Закона за здравето.

В срок до 7 дни кандидатстващите ще получат съответните решения, а след това в срок от до пет дни и средствата от фонд "Безработица".
Във втората част на постановлението са включени всички останали икономически сектори, като те би трябвало да декларират с финансови документи спад на приходите от продажби поне 20 процента. Ще се прави сравнение на оборотите от март тази година спрямо март 2019 г. За фирмите, създадени след март 2019 година, ще има отделен ред за доказване на спада от приходи от продажби, но те също ще могат да кандидатстват. Трудовото правоотношение за служителите, за които може да се кандидатства, за да се получи тази компенсация, трябва да и сключено преди датата на обявяване на извънредното положение -13 март, каза Деница Сачева.

Процедурата е максимално бърза, тя ще бъде електронна през Бюрата по труда. Ще има и публичен регистър на компаниите, които са получили средства, като този публичен регистър ще бъде на страницата на НОИ.

"Опростената процедура на кандидатстване не означава, че няма да има засилен контрол, напротив - предвидили сме контролът да е максимално ефективен и да се осъществява от ГИТ и НАП", каза министърът. Сачева допълни, че в момента няма да се изискват много финансови документи, за да се реагира бързо и гъвкаво предвид кризата, но проверки по истинността на подадената документация ще бъдат извършвани през цялата година. "Ако има хора, които си позволят да злоупотребят с тази мярка в този момент, ще бъдат санкционирани и ще трябва да възстановят средствата", заяви Сачева.

Мярката е точно 60 към 40 и се отнася за осигурителния доход на работника, заяви Сачева. Целта е, както да бъдат подпомогнати фирмите, така и да се гарантира, че доходите на работниците няма да спаднат. Ако работодател не изплати останалите 40 процента на работника, той трябва да върне и 60-те, каза министър Деница Сачева. Осигуровките се плащат от работодателя и от работника.

По думите на министъра споровете, които се водят с работодателските организации и по-конкретно с една от тях, се отнасят за това, че се иска да се финансира цената на труда, но тя е различна в различните компании, като зависи от много фактори, включително дали има и колективно трудово договаряне. "Финансира се 60 към 40 от осигурителния доход на работника, защото идеята е както да се подпомогнат жизнеспособните компании да получат мост, за да преминат през кризата, така и да се гарантира това, че доходите на работниците няма да спаднат", обобщи министърът.

Има няколко сектора, които са изключени от постановлението - това са селско, горско и рибно стопанство, тъй като по него ще има отделен ред, а има и държавна помощ, която трябва да бъде съобразена, изключени са и финансови и застрахователни дейности, секторът на държавното управление, хуманно здравеопазване и социална работа, тъй като за всички с договорни отношение с НЗОК, МЗ предвижда отделна програма, която ще бъде обявена следващите дни. Изключен е и сектор образование, но частните детски градини имат право да кандидатстват по споразумението. Дейностите на домакинства като работодатели са също изключени от обхвата на споразумението.

В отговор на въпрос министър Сачева каза, че е трудно да се направят прогнози колко работници ще бъдат обхванати с постановлението. Само в приложението са обхванати 289 000 души на първо време, за тях ще са необходими 135 милиона месечно, каза Сачева.

По отношение на безработните министър Сачев каза, че и към момента могат да се регистрират като такива и те правят това. Най-вероятно самонаетите ще могат да кандидатстват по мярката за възможност за безлихвен кредит до 1500 лева.

Общо безработните у нас към 27 март са 213 700, а тези, които са се регистрирали от началото на кризата са 9909, информира Сачева в отговор на въпрос.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
05 юни 2020
Последни новини