14 °C

Районният мюфтия Бейхан Мехмед: Призовавам мюсюлманите да подпомогнат болниците, както отварят сърцата си за храмовете!

-Уважаеми г-н Мехмед, районно мюфтийство препоръча  сериозни мерки за запазване на здравето на богомолците в областта в условия на извънредно положение. Как се възприемат те?

-Един от основите принципи на ислямската религия е да защитава човешкия живот,за  което Мюсюлманско Изповедание Главно Мюфтийство даде фетва (правно религиозни въпроси) касаещо извънредното положение в България,на база на което ние се обърнахме към имамите и  мюсюлманската общност в областта  за временното преустановяване на масовите мероприятия и колективната молитва ( намаза с джемаат). Помолихме и възрастните мюсюлмани да изпълняват молитвите си по техните домове.  Разбира се мюсюлманите имат огромното желание отново да кланят колективен намаз (с джемаат),  но те виждат и разбират случващото се в България и целия свят. Затова проявяват търпение, воля и  разбиране. Човекът е социален, но в тези трудни дни трябва да се пазим и да пазим обществото ни.

               Ние   имаме отговорст към нас самите, към хората в обществото и нашия създател. Мюсюлманите винаги са били отговорни, виждаме го и сега. Молим се в най- скоро време да преборим този вирус, за да може отново да се върнем към социлния живот.

-В моменти на криза мюсюлманите в областта винаги са били щедри към бедните и слабите. Предвидена ли е дарителска кампания в условията на извънредно положение?

-Районно Мюфтийство Кърджали активно се включва към социалните проекти на Главно Мюфтийсто :

Сираците в България – с който проект всеки месец подпомагаме близо  350 сирака с по 60 лева.  В област Кърджали техния брой е 21.

Проект Ислямското образование- който се реализира в месец Рамазан.

 Хуманитарни пакети  - предходните  години сме раздавали по 300 пакети  

Благотворителни вечери – ифтар – предходната година освен в централната джамия в Кърджали, в селата сме организирали ифтар за 2000 души

Курбан – по време на курбан байрам започвайки от социалните ни центрове сме раздали 3500 пакета курбанско месо.

Новите ни проекти бяха откриване на кладенци в Непал и раздаването на хуманитарни пакети в дом за сираци Африка

Открихме 22 кладенеца  и раздадохме близо 50 хуманитарни пакета.

Близо  седмица след края на извънредното положение, на 24.04. ще отбележим първия ден от свещения месец рамазан, в който месец тази година планираме чрез дарители  да раздадем близо 500  хранителни пакета.

Хайъра,  благото дело в тези трудни врема са подпомагането на болниците ни.  За да могат да лекуват болните. В тази връзка  Апелирам богатите мюсюлмани да правят повече хайър, Аллах ще им отреди по голям берекет, и ще ги опази.

-Според Пророка Мохамед най-богоугодно е да издигнеш храм или да подпомогнеш ремонта му. През последните години забелязва ли се подем в това отношение в областта?

           

-Мюсюлманите търсят Задоволството и обичта на Аллах.  Една от поводите е устроиването и ремонтирането на джамиите. А пътищата водещи към Задоволството на Аллах са много...уважението на родителите, обичта към семейството и децата, уважението към по големите, помагането на нуждаещите се и сираците, споделяне на мъдри знания, справедливостта и мн. други  морални качества.

Преданието (Хадис)  на Пратеника Мухаммед мир нему Да построиш джамия в името на Аллах с искрени чувства е повод Аллах в съдния ден да построи дворец за теб. Именно затова един от важните добри дела – хайър е  ремонт на джамия. И там където няма джамия, а има необходимост от такава, строителството на джамия, дори да е малка е наложително. Всяка една джамия е клон на свещенната Кабе.

  По времето на пратеника Мухаммед ( мир нему), джамия  се строяла  в центъра на населеното място, и е била :

спортен център, където младежите играят и спортуват,

съвет, където се разглеждат важни актуални въпроси

подпомагат се болни и бедни хора

университет, в които се образоват всички мюсюлмани

и не на последно място заставайки пред Аллах се молят пет пъти на ден, повод за тяхното земно и отвъдно щастие.

Първата стъпка е сторителстовото или ремонта на джамията. Втората по важна е устройването на джамията с функциите споменати по горе.

Религиозното образование с летните и годишни Коран курсове, съветите целящи социалните дейности, молитвите които изграждат мотивацита ни.

В област Кърджали имаме 250 джамии и 170 месджида.  Село без джамия беше единствено с. Кьосево, където от 60 години насам нямахме джамия. Елхамдулиллях ( Слава на Аллах) от няколко години насам имаме джамия и в това село.

Официалните програми който се реализират за откриване на джамии по принцим са за ремонтираните.

-Много наши изселници, предимно от Бурса даряват средства. Кой осъществява контролът?

-Хората с двойно гражданство живеещи в предимно в  Бурса, Измир и Истанбул правят хайър в родното си село. За което сме благодарни.  Контролът за направени дарения  се реализира от джамийските ни настоятелства. Нуждите на всяка една джамия са различни.

Като молитвени килими, изграждане на минаре, ремонтни дейности, закупуване на озвучителна техника и др.

-Бихте ли посочили по-големи дарения за храмове в областта?

-През  изминалата година чрез Главно Мюфтийство получихме средва от Дирекция по вероизповеданията към министерския съвет, за което благодарим от сърце. Ние контролирахме изпълненията на проектите : 

 Диамандово – 15.000,Каранфил -10.000,Водач -8.000,Бърза Река -7.000

С частни дарители подпомогнахме  ремонтите дейности на близо 10 селски джамии, като  историческата джамия в с. Любино, Каранфил, Бенковски, Чернооки, Подрумче, Токачка и др.

-Предстои втори етап от ремонта на старата джамия в Кърджали. Има инициативен комитет. Набраха ли се средства?

   -    Втори етап от ремонтните дейности в централната джамия ще се осъществят с подкрепата и финансирането на строителните ни фирми, за което имаме уверение. Проектът  се ръководи  от страна на кмета Инж. Хасан Азис. След извънредното положение предвиздаме стартирането на втория етап.

Припомням първи етап се реализира с дарения от Турция, които бяха преведени целеви в касата на Изповеданието. Благодарим на дарителите и на Главнмо Мюфтийство.

-Кога ще бъде завършен новият мюсюлмански храм в Кърджали? Кой е основният спомоществовател?

-И в новата джамия на града, който се води комплекс- Ислямски културен център, има два етапа.

       Първи етап се реализира от страна на  голяма община Бурса, втори етап се подпомага от ТИКА.

Средствата и в  двата етапа са били преведени в Главно Мюфтийство, от където е направен контролът.

Елхамдулиллах ( Слава на Аллах ) грубия строеж на голямата джамия и минаретата и са  готови.  Ако се работи усилено до година може да бъде готова и да отвори врати за вярващите.

Моля  Аллах, да засили имунната ни система,  да ни избави и опази от болестите на нашия ден . Да ни дари с щастие на този и отвъдния свят.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В отлично настроение сте днес и с желание за приключения. Ще ви привличат предизвикателствата на планината, загадъчните хора и невидимото. Не се дразнете на околните, ако са на различна вълна. Не влизайте в конфликти и не критикувайте хората около вас. Вгледайте се и в техните желания и настроения.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще горите от желания за плътски и духовни удоволствия. Няма да ви липсва енергия за да си ги доставите. Настроението ви споделят и тези, които са около вас. Мнозина ще предприемат пътуване, което ще бъде все с цел развлечения. Дайте воля на желанията си, защото от утре ви очаква напрегнато ежедневие и сега е момента за пълно разтоварване.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С каквото и да решите да се занимавате днес, старайте се да овладявате чувствата си и не допускайте те да ви пречат в общуването с околните. Само така ще останете удовлетворени от себе си и от онова, което вършите. Човек от обкръжението ви ще ви помоли за нещо, с което бихте могли да му помогнете, не му отказвайте подкрепата си.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Разбирателството ви с хората около вас не е израз само на доброто ви възпитание, а и на вътрешната хармония, към която се стремите. Тя привлича към вас доброто и това се забелязва. Развитието на личен въпрос ще ви донесе повече положителни емоции, които има с кого да споделите.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В прекрасно настроение сте и успявате да го предадете и на близките си. Някои от вас, които до скоро са били завладяни от меланхолия, най-сетне я преодоляват и отново се радват на завидно добър тонус. Заслуга за това има и благоприятното развитие на важно за вас начинание, от което до голяма степен зависи и бъдещето ви.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете деня си спокоен, не го помрачавайте с тревожни мисли. Настроението ви ще бъде добро, ако забравите за служебните си проблеми. По-ведро се отнасяйте към нещата от живота, предстоят ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако си хабите нервите за всяка подробност.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако имате неотложна работа, свършете я, но като цяло денят не е подходящ за работа. От доста време обмисляте пътуване и сега е момента да осъществите този си замисъл. При всички случаи ще се разтоварите и ще се заредите с енергия.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нуждаете се от уединение. Останете сами със себе си и помислете къде бъркате във взаимоотношенията си с околните. Помислете доколко си заслужава прекомерната заетост и напрежение. С готовност се отзовавате на нуждите на вашите близки. Така или иначе те не могат без вас, но все пак не се самозабравяйте и опитайте да разберете и тяхната гледна точка
25 май 2020
Последни новини