Швеция забрани събиране на повече от 50 души

От неделя събиранията на хора на публични места в Швеция се ограничават до не повече от 50 човека, съобщи днес премиерът Стефан Льовен, цитиран от ДПА.

"Всички ние като отделни личности трябва да поемем своята отговорност. Не можем да узаконяваме и забраняваме всичко. Всичко опира до поведението ни", каза той на пресконференция.

В сравнение със съседните държави в Швеция ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса не са толкова строги. По последни данни в страната има 3046 заразени и 92 смъртни случая.

Днешното решение на правителството бе взето след призиви от Агенцията за обществено здраве и вътрешното министерство. Ръководителите на тези ведомства заявиха, че положението се е променило след 11 март, когато бяха забранени събиранията на повече от 500 човека на едно място.

На 26 март в страната бяха регистрирани 314 нови случая на Covid-19, в момента заразени остават 2 747 души.

Новата забрана важи и за публични лекции, културни прояви, вкл. театрални постановки и концерти, религиозни служби и спортни събития.

В средата на март, с първите мерки, шведското правителство представи пакет от мерки на стойност над 300 милиарда шведски крони (30,94 милиарда долара) за подкрепа на икономиката в условията на пандемията на коронавируса. Пакетът включва мерки като държават да поеме пълните разходи за отпуск по болест от компаниите през месеците април и май, както и основната част от разходите за временни съкращения поради кризата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини