Япония затвори училищата и прикани хората да останат вкъщи. Започна "паническо запасяване"

На 27 февруари 2020 г. премиерът Шинцо Абе нареди всички японски начални, прогимназии и гимназии да затворят до началото на април, като мярка за овладяване на коронавируса. Японското правителство предприема допълнителни предпазни мерки, за да се сведе до минимум разпространението на заразата.

След като властите призоваха хората да си останат по домовете, се образуваха опашки пред хранителните магазини в Токио, съобщи "Ройтерс".

В сряда губернаторът на Токио Юрико Койке свика спешна пресконференция и призова японците да избягват излизането през нощта и да ограничат придвиждването до 12 април и особено през уикенда. На 25 март здравните власти обявиха 71 тествани положително , включително 41 случая в Токио за деня. Губернаторът на Токио каза, че "настоящата ситуация е сериозна, при която броят на заразените може да избухне" и "ако е възможно, работете вкъщи и се въздържайте от излизане през нощта, колкото е възможно в делничните дни."  Хората, които се връщат от чужбина, да се въздържат да излизат в продължение на 14 дни, настоя губернаторът.

Спешната пресконференция на изглежда рязко промени спокойното настроение в Токио. "Паническо купуване“ започна да се наблюдава в Twitter, като потребителите публикуваха снимки на празни рафтове и опашки предн супермаркетите. В магазина Don Qujiote в Накамегуро в сряда клиентите се стекоха са напазаруват нудълс и консервирани храни буквално минути непосредствено след обръщението на губернатора.

Тази седмица Токио регистрира увеличение на случаите на коронавирус, като вчера съобщи за 47, с които общо броят на заразените достигна 259. Днес Койке потвърди още 40 нови случая в Токио.

В Япония установените случаи са над 1400, починалите са 47 (без заразените на круизния кораб "Даймънд Принсес" миналия месец).

Междувременно и популярната анимация, което показва заразяването със и без социално дистанциране, започна да се разпространява сред потребителите в Twitter.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини