Белият дом и Сенатът се споразумяха по исторически спасителен пакет за 2 трилиона долара срещу коронавируса

Белият дом и лидерите на двете партии в Сената обявиха рано тази сутрин споразумение по безпрецедентно спешно законодателство за мащабна помощ за компаниите, работниците и системата на здравеопазването, засегнати от пандемията от коронавирус, предаде Асошейетед прес.

Това е най-голямата в историята мярка за спасяване на икономиката. Тя е планирана като неколкоседмичен или месечен модел за икономика, насочваща се към рецесия, и за нация, изправена пред потенциално ужасяващо отражение, отбелязва агенцията.

Предстои да бъде доуточнен законодателният език в документа.

Спасителният пакет без аналог ще осигури преки плащания за повечето американци, ще увеличи помощите при безработица и ще създаде програма на стойност 367 милиарда долара за малкия бизнес, за да може да продължи изплащането на заплати на служителите, които са принудени да си останат вкъщи.

Очаква се официалният текст на споразумението по пакета за 2 трилиона долара да бъде представен по-късно днес, посочва Ройтерс.

Вероятно ще бъдат отпуснати 500 милиарда долара за фонд в подкрепа на тежко засегнатите сектори и подобна сума за изплащането на до 3000 милиона долара на милиони американски семейства, както и 350 милиарда долара за заеми за малкия бизнес, 250 милиарда долара за допълнителни помощи при безработица и 75 милиарда долара за болниците.

Целта е да бъде смекчен икономическият удар от пандемията, отнела живота на над 660 души в САЩ и разболяла над 50 000, ударила хиляди бизнеси, оставила милиони без работа и накарала щатите да наредят на 100 милиона души - близо една трета от населението - да си останат у дома.

Сенатът планира да приеме днес законопроекта за стимулиращи икономически мерки за 2 трилиона долара, насочен към преодоляване на последиците от разпространението на коронавируса, обяви ръководителят на републиканското мнозинство в горната камара Мич Макконъл.

"След продължителни дни интензивни преговори Сенатът постигна споразумение между двете страни (демократи и републиканци - бел. р.) по исторически план за подкрепа на икономиката срещу тази пандемия. Ще одобрим текста по-късно днес", заяви сенаторът републиканец Макконъл. След това текстът ще трябва да бъде гласуван в Камарата на представителите и да бъде обнародван от президента Доналд Тръмп.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мд
    мдааа
    1 0
    11:53, 25 мар 2020
    Печатницата ще работи на пълни обороти
Последни новини