Нови безпрецедентни забрани за цяла България заради COVID-19

От 00:00 часа на 21 март т.е. днес в полунощ със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев се въвеждат нови мерки за ограничение на пътуването в страната и за посещенията на открити и закрити обществени места. Те бяха обявени преди минути на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса:

– Забраняват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения

– Органите на реда ще организират временни КПП на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването. Ще се пропускат единствено лицата с неотложни причини за пътуване, обусловени от трудово естество, по здравословни причини или за завръщане по постоянен адрес. Това ще се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност.

Забранява се на лицата ПОД 60 г. да посещават магазини и аптеки между 08:30 до 10:30 ч. Това е определеното време възрастните хора да посетят магазините и аптеките, за да не се засекат с по-младите и с хората, които отиват на работа. Магазините са уверили, че ще направят перфектна организация за бързото им обслужване.

Ако резултатът от мерките не е очакваният, нивото на сигурност ще бъде вдигнато още с нови мерки. Тогава на практика напускащите домовете си ще гарантират собствената си отговорност, попълнена в декларация, която ще показват на органите на МВР. Те ще носят отговорност за себе си и за здравето си, както и отговорност във връзка с наказателните закони, които са предприети във връзка с кризата.

 

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини