Митрополит Николай: Никой, който желае да иде в църквата, няма да бъде върнат

Пловдивският митрополит Николай освободи християните от епархията си от задължението да присъстват на богослуженията. В обръщение, публикувано на сайта на пловдивската епархия, Николай призовава най-възрастните миряни да не ходят на църква, а дошлите в храма да спазват установената от здравните власти дистанция един от друг. Никой, който желае да иде в църквата, няма да бъде върнат, заявява едновременно с това митрополит Николай. По негово разпореждане в пловдивска епархия няма да бъде затворен нито един храм и всеки ден свещениците ще извършват богослуженията.

"Обръщам се с призив към светските власти: ние ви отдаваме кесаревото, отдайте и вие Божието Богу! Не издавайте разпореждания за насилствено затваряне на храмове! Отвореният храм е знак. Запечатаният от властта храм е знак. Бог вижда знаците! Нека внимаваме какви знаци Му изпращаме", добавя митрополитът.

Той напомня, че извънредното положение засега е обявено до 13 април, а Великден е на 19, и призовава за пост и молитва, за "да можем да посрещнем Празника на празниците като един телесно и духовно по-здрав и по-добър народ".

Вчера мюсюлмански, католически и протестантски храмове в България обявиха, че отменят молитви и богослужения и част от службите ще се излъчват онлайн като мярка срещу коронавируса. Досега единствено Българската православна църква не беше обявявала ограничения за събирането на миряни, а само мерки за засилена дезинфекция. От Светия синод обявиха допълнителни молитви, а тезата на църквата е, че "Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест".

Вселенският патриарх Вартоломей днес поиска от църквите по света да спрат богослуженията и всички други свещенодействия до края на март и да останат отворени само за желаещи да се молят.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    @
    @
    2 0
    21:46, 19 мар 2020
    Идиот, виж се на какво приличаш, накичил си се като клоун от цирка.
Последни новини